batalla contra la Covid

França prepara noves restriccions per fer front a la segona onada

«És d'esperar que es prenguin decisions difícils», adverteix el ministre de l'Interior francès

Dues hipòtesis circulen amb força: un nou toc de queda més estricte i massiu, o un reconfinament «adaptat» a les regions més afectades per l'epidèmia

francia-macron

francia-macron

1
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

Amb més de 26.700 nous contagis, 186 nous pacients en cures intensives i 258 de morts en les últimes 24 hores, França es prepara per decretar noves restriccions capaces de frenar la segona onada de coronavirus. «És d’esperar que es prenguin decisions difícils», va advertir el ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, aquest dimarts al matí, sense donar-ne més detalls. Mentrestant, les reunions governamentals se succeeixen per preparar la nova estratègia contra l’epidèmia.

Les xifres no deixen lloc a dubtes: la segona onada de Covid-19 és tan violenta com la primera i la tensió hospitalària ja és una realitat. «Ens trobem en una situació difícil, crítica [...] Vam predir que hi hauria una segona onada, però nosaltres mateixos estem sorpresos per la brutalitat del que ha passat en els últims 10 dies», va reconèixer el president del Consell Científic, François Delfraissy, aquest mateix dilluns, que estima que la circulació real del virus, incloent-hi els casos asimptomàtics, ascendiria a «100.000 contagis diaris».

Totes les opcions estan sobre la taula

En aquest context, el matí d’aquest dimarts, Macron va convocar un Consell de Defensa destinat a analitzar la situació i fer un balanç de l’impacte i eficàcia del toc de queda, mesura que afecta 54 departaments i més de 46 milions de ciutadans. El seu primer ministre, Jean Castex, es reunirà amb els líders de l’oposició i amb els seus socis socials, sembrant el terreny i apaivagant eventuals tensions polítiques i socials, abans d’anunciar noves normatives. Serà aquest dimecres, després d’un segon Consell de Defensa consagrat a la crisi sanitària, quan l’Executiu anunciï el reforç de les restriccions.

Notícies relacionades

Avançant-se als seus detractors, el ministre de l’Interior va defensar la tasca dels seus companys de files, «la crítica és fàcil i l’art de governar, difícil». «Hi ha teories de conspiració que diuen que el Govern està restringint deliberadament les llibertats amb el pretext del coronavirus, com si el virus no fos greu», va assenyalar en una entrevista concedida a la ràdio France Inter.

Si bé encara es desconeixen els detalls de les noves normes i limitacions, dues hipòtesis circulen amb força: un nou toc de queda massiu, acompanyat d’un horari més restringit, o un nou confinament adaptat en funció de l’impacte de l’epidèmia a cada regió. Totes les opcions estan sobre la taula «Les decisions seran impopulars, però es prendran», va resumir un conseller de l’Elisi.