Eleccions parlamentàries

Ishiba s’aferra al poder malgrat el càstig a la coalició de Govern al Japó

El primer ministre descarta dimitir en plena negociació «crítica» dels aranzels amb els EUA

Irromp l’extrema dreta de caires trumpistes

El Partit Democràtic Liberal i el seu soci budista, Komeito, necessitaven 50 escons i s’han quedat en 47

Ishiba s’aferra al poder malgrat el càstig a la coalició de Govern al Japó
3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El Japó es va despertar ahir amb el primer ministre contra les cordes i una cosa semblant a l’extrema dreta populista europea en el seu paisatge polític. Les eleccions al Parlament han confirmat el previsible càstig a la coalició conservadora i posen en perill el seu líder, Shigeru Ishiba, quan sobre el país penja l’amenaça dels aranzels nord-americans si no arrenca un acord amb Washington en els pròxims dies.

El Partit Democràtic Liberal (LPD) i el seu soci, el budista Komeito, necessitaven 50 escons per afegir-los als 75 actuals per assegurar la majoria al Parlament o Dieta, renovat en meitats cada tres anys. S’han quedat en 47, tot just un per sobre del pitjor resultat des que la coalició es va formar gairebé tres dècades enrere. El seu retrocés no ha engreixat els progressistes sinó l’extrema dreta. Dues formacions relativament noves, el Partit Democràtic del Poble (PDP) i Sanseito, van ser les triomfadores. La primera va doblar la seva presència després de guanyar 13 escons i la segona va passar de dos a 15.

A Ishiba li costarà mantenir-se a la cadira després de perdre en uns mesos la majoria a les dues cambres. No li havia passat al seu partit des que va néixer el 1955. L’LPD està acostumat a l’hegemonia incontestada, sempre en el Govern des de la Segona Guerra Mundial a excepció d’un breu mandat progressista a principis de mil·lenni, i els fracassos no surten gratis als seus líders. Els tres últims primers ministres que van perdre el comandament a la cambra alta van dimitir en menys de dos mesos però Ishiba va descartar la seva sortida voluntària malgrat uns "resultats durs" que va assumir amb "solemnitat i humilitat". "Estem involucrats en unes negociacions extremadament crítiques sobre aranzels amb els EUA i no podem arruïnar-les. És natural que dediquem totes les nostres energies a aconseguir els nostres interessos nacionals", va avançar a una televisió toquiota. No hi ha progressos en un assumpte que preveia Tòquio de ràpida resolució per la seva fèrria aliança amb Washington. Els aranzels del 25% que entraran en vigor l’1 d’agost, si no hi ha acord, són potencialment devastadors per a una economia tan exportadora com la japonesa.

Ishiba va vèncer l’any passat en les primàries contra tots els pronòstics amb un discurs regenerador en un partit moix pels escàndols, tan respectat per les bases com injuriat pels seus col·legues. Va convocar eleccions anticipades, segur que un mes li sobraria per solidificar la seva figura i convèncer l’electorat dels nous temps, però va passar el contrari. Aquest revés obre de nou la carrera cap al lideratge de l’LPD. La terna inclou Sanae Takaichi, segon en les primàries, l’exministre Takayuki Kobayashi i Shinjiro Koizumi, fill del primer ministre Junichiro Koizumi. En Ishiba, el més progressista que cap en l’LPD, percep el seu electorat la falta d’entusiasme nacionalista de Shinzo Abe, l’últim gran referent.

Notícies relacionades

La inflació i els estrangers han marcat la campanya, i en totes dues ha sigut acusat el Govern de tebi. S’ha oposat a rebaixar els impostos al consum davant l’escalada de preus, especialment en l’arròs, que castiga una població amb sous congelats. I l’ansietat que provoquen els estrangers en una societat tan homogènia i orgullosa dels seus mismidad ha sigut un calador de vots per a l’extrema dreta. El Japó amb prou feines va comptar amb un 3% de naixements d’estrangers l’any passat, un percentatge ridícul comparat amb Europa o els EUA, però la percepció està distorsionada per l’onada de turistes que ha estimulat la caiguda del ien. Aquesta presència forana, raonen les formacions populistes, amenaça l’estabilitat social.

Sanseito resumeix el quadre. Va sorgir a Youtube durant la pandèmia amb un discurs antivacunes i conspiranoic que aviat va derivar cap a denúncies contra la immigració per una presumpta "invasió silenciosa". També el seu lema, Japó, el primer, l’emparenta amb Trump.