xifres màximes des de març

Així estan les restriccions i confinaments actius a Europa a causa de la pandèmia de Covid

Tancament de locals d'oci i restauració, ampliació de l'ús de la mascareta o quarantenes per a viatgers entre les mesures aprovades aquesta setmana

Gal·les va anunciar aquest dilluns l'establiment d'un confinament de dues setmanes a partir de divendres per frenar la Covid-19

undefined55392336 prague  czech republic   13 10 2020   students wearing prote201014180523

undefined55392336 prague czech republic 13 10 2020 students wearing prote201014180523 / MARTIN DIVISEK

4
Es llegeix en minuts
Begoña González

Setmana rere setmana, els països europeus superen les seves pròpies xifres rècord de contagis de Covid-19 i els governs opten per endurir les mesures, ja per si mateixes estrictes, per mirar d’apaivagar l’incessant creixement de la corba d’aquesta segona onada. Les mesures de contenció social o l’ampliació de l’obligatorietat de l’ús de la mascareta limiten cada vegada més la vida dels ciutadans de les zones afectades.

Índex:

-Alemanya

-Àustria

-Bèlgica

-Eslovènia

-França

-Irlanda del Nord

-Itàlia

-Regne Unit

-República Txeca

-Portugal

-Suïssa

Alemanya

Àustria

El Govern d’Àustria ha endurit aquest dilluns les limitacions vigents a causa de l’increment de persones contagiades per la malaltia, que ja es xifren en gairebé 66.000 al país. Les noves normes posen el focus, sobretot, en les reunions socials. Així, les autoritats austríaques han prohibit les reunions privades amb més de sis persones en interiors i de més de 12 a l’aire lliure.

Bèlgica

Les autoritats sanitàries de Bèlgica han decidit aquest dilluns limitar almenys un mes les proves de coronavirus a aquelles persones que presentin símptomes, per així evitar les aglomeracions dels centres mèdics i les demores dels resultats. Si bé les persones que presumiblement són asimptomàtiques no necessitaran sotmetre’s a la prova, sí que hauran de complir la quarantena de deu dies en cas que hagin tingut contacte pròxim amb algun cas positiu.

Eslovènia

El Govern d’Eslovènia ha decretat l’estat d’epidèmia durant 30 dies. L’esmentada mesura excepcional ja es va decretar el 12 de març i, llavors, es va mantenir vigent fins al 30 de maig. El toc de queda estarà en vigor des de les 21.00 hores (hora local) fins a les 6.00 i obeeix a les preocupacions de les autoritats sanitàries del país que un gran nombre de nous contagis es produeixen per la celebració de reunions privades durant la tarda i la nit.

França

El president Emmanuel Macron va aprovar dimecres passat una bateria de noves mesures per frenar l’avenç de la Covid. El president va declarar de nou l’«estat d’emergència sanitària» al país i amb això es va restringir el dret de reunió i mobilitat dels ciutadans. Així mateix, a França actualment hi ha vigent un toc de queda entre les 22 i les 6 h.

Irlanda del Nord

Després d’activar el 7 d’octubre el nivell tres per a tot el país,  tres comtats fronterers més amb la província britànica d’Irlanda del Nord es van situar dijous passat el quatre. Amb les noves restriccions, ja sigui en un nivell quatre o un cinc suavitzat, els bars i restaurants seguiran oberts però només podran servir a l’exterior un màxim de 15 persones, mentre que tancaran tots els comerços no essencials.

Així mateix, es prohibiran totes les reunions familiars i no es permetran visites a altres domicilis, mentre que la ciutadania només podrà abandonar els seus respectius comtats per treballar, estudiar o per «altres propòsits essencials». D’aquesta manera, el Govern vol mantenir obertes les escoles de primària i escoles bressol, clau per evitar una caiguda catastròfica de l’activitat econòmica. Les últimes xifres oficials publicades aquest diumenge van indicar que es van registrar tres noves morts en les 24 hores anteriors, cosa que va elevar el nombre de morts a 1.852, mentre es van detectar 1.283 nous contagis, fins a un total de 49.962. 

Itàlia

En la mateixa línia, els governs de la Llombardia i la Campània han declarat el toc de queda als seus territoris. El toc de queda s’iniciarà a les 23 h i acabarà a les 05 h (hora local). 

Regne Unit

Les autoritats de Manchester i el Govern britànic prossegueixen aquest dilluns els contactes per decidir si aquesta ciutat del nord d’Anglaterra ha d’entrar en un nivell més estricte de restriccions davant l’augment de casos de Covid-19. L’alcalde del Gran Manchester, Andy Burnham, rebutja situar la seva ciutat en el nivell més alt de restriccions –el 3–, si el Govern central no fa una aportació financera per ajudar els negocis que es vegin obligats a tancar per contenir la propagació del coronavirus.

República Txeca

L’Exèrcit txec va començar aquest dilluns amb la instal·lació d’un hospital de campanya al recinte firal de Praga-Letnany, un establiment que podrà acollir 500 malalts de Covid-19 en estat lleu, però amb una evolució patològica que requerirà hospitalització, va informar la cadena pública CT24. La República Txeca, amb 828 contagis acumulats en els últims 14 dies per 100.000 habitants, és el més colpejat de la Unió Europea per la pandèmia, que ha causat 1.422 morts i una xifra total d’uns 100.000 contagis actius.

El tancament d’escoles (a excepció d’escoles bressol), bars i restaurants continua vigent durant dues setmanes, i les autoritats han demanat als estudiants universitaris que abandonin els campus. El govern ha estès l’obligatorietat de la mascareta a totes les parades de transport públic i ha prohibit el consum d’alcohol en espais públics, així com les reunions de més de sis persones.

Portugal

La Direcció General de Salut de Portugal (DGS), ha confirmat aquest diumenge 1.856 nous contagis de coronavirus al país i 19 morts més, per sota de les xifres de dissabte (2.153 casos) i del rècord de divendres (2.608 casos), però encara en xifres extremadament altes dins del perfil històric de la pandèmia al país.

Suïssa

Notícies relacionades

El Govern suís ha anunciat aquest diumenge una nova bateria de mesures per aturar els contagis per coronavirus que entraran en vigor dilluns i que prohibeix les concentracions de més de 15 persones en llocs públics o l’ús de mascareta per a majors de dotze anys a tots els edificis oberts al públic.

A més s’amplia l’ús de mascareta en el transport públic de tal manera que ara també serà obligatori el seu ús en estacions de tren, autobús i aeroports. Igualment s’imposa l’ús de mascareta en comerços, centres educatius, esglésies i cines. Suïssa acumula 74.422 casos i 2.123 morts per coronavirus. Les últimes dades confirmen un increment radical dels casos: divendres es va batre el rècord de contagis diaris amb 3.105 positius confirmats.