AUGMENT DE CASOS

Portugal decreta l'estat de calamitat a tot el país davant l'«evolució greu» de la pandèmia

Costa descarta tornar a tancar la frontera amb Espanya dins de la nova bateria de mesures

undefined53312158 lisbon  portugal   04 05 2020   commuters at the marques de 201014160627

undefined53312158 lisbon portugal 04 05 2020 commuters at the marques de 201014160627 / MARIO CRUZ

1
Es llegeix en minuts
Agencias

El Govern de Portugal ha acordat decretar l’estat de calamitat a partir de mitjanit per mirar de revertir l’«evolució greu» de la pandèmia de coronavirus, fet que implicarà l’entrada en vigor de noves restriccions, entre les quals rebaixar de deu a cinc el nombre màxim de persones que poden reunir-se.

«Aquesta marató és llarga i només acabarà quan hi hagi un tractament eficaç», ha anunciat el primer ministre, António Costa, al final del Consell de Ministres, en el qual s’ha acordat restringir a un màxim de 50 els convidats en casaments i batejos. «Hem de donar el senyal que aquests esdeveniments familiars són possibles, però han de ser limitats», ha afegit.

Costa, que ha descartat que es puguin tornar a tancar les fronteres amb Espanya, ha evitat anunciar noves normes per al sector de l’hostaleria, tot i que sí que ha alertat de certa relaxació en els protocols i ha instat el conjunt de la població a no baixar la guàrdia i tenir en compte que el virus continua circulant. Les forces de seguretat reforçaran les tasques de vigilància, ha avisat.

Ampliarà l’ús de la mascareta

Notícies relacionades

El Govern presentarà davant el Parlament una iniciativa per imposar l’ús de la mascareta a la via pública i fer obligatori l’ús de l’aplicació StayAwayCovid, destinada al rastreig de possibles contactes de casos positius, en entorns especialment sensibles com el laboral, l’acadèmic i l’administració pública, segons la cadena RTP.

Portugal ha registrat en aquests últims dies algunes de les pitjors dades de contagis de tota la pandèmia, i s’ha consolidat ja per sobre del miler de positius diaris.