CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

França estudia imposar un toc de queda a les zones més afectades per la Covid

La mesura buscaria limitar de manera indirecta les reunions en l'esfera privada, en la qual els contagis es multipliquen

Emmanuel Macron serà l'encarregat d'anunciar l'estratègia del país per frenar la segona onada del coronavirus

zentauroepp55393644 a healthcare worker takes a swab sample from a person at a c201013155643

zentauroepp55393644 a healthcare worker takes a swab sample from a person at a c201013155643 / BENOIT TESSIER

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

¿Decretarà França un toc de queda per frenar la segona onada de Covid-19«Tot és possible, tot és sobre la taula, res pot ser exclòs». Així ha respost aquest dimarts la ministra delegada de Ciutadania, Marlène Schiappa, a la pregunta que manté en suspens els francesos. Hauran d’esperar fins a la nit d’aquest dimecres quan el president de la República, Emmanuel Macron, revelarà la seva estratègia contra la reacceleració de l’epidèmia en una entrevista televisada.

Mentrestant, els rumors i filtracions sobre les eventuals restriccions que podrien veure la llum es multipliquen. Segons diversos mitjans de comunicació, Macron podria evocar un «estat d’emergència sanitària», obrint la possibilitat a noves limitacions de reunió i moviment, principalment a nivell local. Entre el ventall de possibilitats, una mesura en particular acapara tota l’atenció: la hipòtesi d’un toc de queda. «Segons diverses fonts de la cúpula de l’Estat, la possibilitat d’un toc de queda nocturn a les zones de més risc, especialment a París i a la regió d’Île-de-France, s’està analitzant tenint en compte diferents escenaris d’aplicació: a partir de les 20.00 h, les 22.00 h o les 23.00 h de la nit, com ja passa a Berlín i a Frankfurt», escriu el setmanari ‘Le Point’.

La mesura estaria destinada a limitar de manera indirecta les reunions en l’esfera privada, on les mesures de prevenció –l’ús de mascaretes i la distància social, especialment– no sempre es respecten, i es converteixen en potencials focus de contagi i en un veritable maldecap per al Govern. Limitar aquest tipus de trobades entre familiars o amics «és jurídicament impossible», va reconèixer aquest dilluns el primer ministre, Jean Castex, abans de convidar els francesos a prescindir al màxim d’aquest tipus d’esdeveniments.

El Govern, dividit davant la mesura

Segons ‘Le Point’, la hipòtesi d’imposar un toc de queda nocturn estaria lluny d’aconseguir la unanimitat al si de l’Executiu, dividit entre els partidaris de la restricció i aquells que posen el focus en els seus efectes col·laterals per al sector de la restauració, en una situació molt fràgil. «D’una banda, estan els tios durs [del Ministeri de Sanitat] i, de l’altra, els de l’Elisi, que dubten, però busquen una mesura o un terme per conscienciar la població. No tots estan d’acord...», explica una font pròxima a les discussions governamentals al setmanari francès. 

Notícies relacionades

Jean Castex té previst reunir a última hora d’aquest dimarts una desena dels seus ministres per mirar de definir el seu pla d’acció amb l’objectiu de posar fre a la multiplicació dels contagis. Sens dubte, l’estratègia macronista estarà lligada a noves restriccions. «Caldrà imposar mesures suplementàries si la situació que constatem [...] es confirma i s’accelera [...] la taxa d’incidència del virus ha augmentat, en 15 dies, en un 50%», va alertar aquest dilluns el portaveu del Govern, Gabriel Attal, si bé va descartar qualsevol mesura destinada a limitar de manera imminent els desplaçaments. 

Així doncs, serà Macron l’encarregat de confirmar o desmentir les restriccions que emmarcaran el dia a dia dels francesos durant les pròximes setmanes.