PRIMER TANCAMENT NACIONAL A LA UE

Irlanda decreta el nivell màxim d'alerta durant sis setmanes

El país tanca pubs, comerços no essencials i prohibeix les visites tot i que manté obertes les escoles

undefined55494403 a pedestrian wearing a face mask or covering due to the covi201019225253

undefined55494403 a pedestrian wearing a face mask or covering due to the covi201019225253 / PAUL FAITH

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern d’Irlanda va decretar aquest dilluns la màxima alerta del pla contra la pandèmia del coronavirus, que insta la ciutadania a quedar-se a casa i tanca els bars, restaurants i comerços no essencials, tot i que manté obertes les escoles i escoles bressol.

Aquest confinament, menys estricte que l’imposat durant la primera onada, entrarà en vigor aquest dijous i durarà sis setmanes, amb vista a aixecar progressivament les restriccions cap a principis de desembre per donar un respir a l’economia de cara al Nadal.

L’Executiu de Dublín, de coalició entre centristes, democristians i verds, ja va situar l’alarma en el nivell tres de l’esmentat pla el 7 d’octubre passat, en contra, per primera vegada, de les recomanacions del seu comitè d’experts sanitaris, que demanava elevar-lo fins al cinc, el més alt.

Des d’aleshores, tres comtats han passat al nivell quatre, a causa que afronten amb la província britànica d’Irlanda del Nord, on les autoritats van ordenar la setmana passada el tancament de pubs, restaurants i comerços durant quatre setmanes i el de les escoles durant quinze dies.

Repunt de casos

El marcat repunt en el nombre de casos de Covid-19 durant l’última setmana ha obligat el Govern de Dublín a decretar en tota la República d’Irlanda la màxima alerta, seguint finalment les recomanacions dels seus assessors sanitaris.

El principal partit de l’oposició, el nacionalista Sinn Féin, ha donat suport a la decisió del primer ministre, el centrista Micheál Martin, i dels seus socis conservadors i ecologistes, però els va demanar que les restriccions siguin «justes, equilibrades» i que estiguin acompanyades per mesures de recolzament per als «sectors més vulnerables».

El seu líder, Mary Lou McDonald, va recordar que, amb el seu suport al Govern, vol contribuir «de manera molt directa a la cohesió social» i «reforçar la idea que tots estem units» en la lluita contra el coronavirus.

En aquest sentit, la dirigent del Sinn Féin, segon partit a Irlanda del Nord, també va qualificar d’«inútil i perillós» el fet que Dublín i Belfast segueixin estratègies sanitàries diferents, per la qual cosa va advocar per una única posició per a tota l’illa d’Irlanda. 

Sense visites a altres persones

Amb les noves restriccions, els bars i restaurants només oferiran serveis per emportar, es prohibiran totes les reunions familiars i no es permetran visites a altres domicilis, mentre que els desplaçaments no essencials, com passejos o sortides d’exercici físic, es limitaran a un radi de cinc quilòmetres. La ciutadania només podrà abandonar els seus respectius comtats per treballar, estudiar o per «altres propòsits essencials», si bé el Govern recomana que es treballi des de casa sempre que sigui possible.

Notícies relacionades

Des del primer confinament, l’èxit de les restriccions imposades ha depès del grau de compliment voluntari de la ciutadania ja que les autoritats no han disposat d’eines legals per, per exemple, multar els infractors. No obstant, el Govern ha confirmat avui que està finalitzant un paquet legislatiu d’emergència per imposar sancions durant aquest nou tancament.

Les últimes xifres oficials publicades aquest dilluns van indicar que no es van registrar noves morts en les 24 hores anteriors, cosa que va deixar el nombre de morts en 1.852, i es van detectar 1.031 nous contagis, fins a un total de 50.993.