SISME ALS ESTATS UNITS

Trump reapareix per mirar de calmar la inquietud sobre la seva salut

El cap de gabinet del president contradiu els metges i assegura que les seves constants vitals són molt preocupants

Els positius per Covid-19 es disparen en l'entorn del republicà, amb un mínim de vuit contagis entre els qui l'envolten

trump / periodico

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

L’estat de salut de Donald Trump està envoltat en un núvol de confusió. La Casa Blanca i els metges que atenen el president dels Estats Units han llançat aquest dissabte missatges contradictoris sobre la seva evolució des que ingressés la vigília a l’hospital militar Walter Reed després de contraure el coronavirus. Els seus metges van assegurar que no té febre i «es troba molt bé», tant que ni tan sols hauria rebut oxigen des del seu ingrés perquè «no té dificultats per respirar». Una versió diametralment diferent a la qual va aportar després el cap de gabinet de la Casa Blanca. «Les constants vitals del president en les últimes 24 hores són molt preocupants i les pròximes 48 hores seran crítiques. Encara no som al camí de la recuperació plena», va dir Mark Meadows a la premsa. 

Les paraules de Meadows no van agradar gens a Trump, sempre reticent a projectar debilitat. I, en aquest cas, que calés un missatge diferent de l’informe color de rosa que van presentar els seus metges. Poques hores després, el president va comparèixer en un vídeo de quatre minuts, més pàl·lid de l’habitual, però sense problemes per articular un discurs que aparentment va improvisar. «No em sentia gaire bé però ara estic molt millor», va dir durant l’al·locució, abans de precisar que els pròxims dies «seran la veritable prova» per determinar la seva evolució.

Trump també va explicar que se li va donar l’oportunitat de quedar-se a la Casa Blanca, aïllat a les seves dependències privades, però va preferir declinar-la. «No puc estar tancat en una habitació a dalt, totalment segur», va afirmar. «Els grans líders han de fer front als problemes. Cap gran líder hauria fet una cosa semblant».

Tot s’ha mogut molt ràpid des que Trump anunciés durant la matinada de dijous a divendres que havia donat positiu per Covid-19, el mateix diagnòstic que va rebre la primera dama, Melania Trump. Divendres al matí, els metges de la Casa Blanca van afirmar que tenia «símptomes lleus», però aquella mateixa tarda van decidir traslladar-lo l’hospital per «precaució», malgrat que la residència del president compta amb un sòlid equipament mèdic. Des d’aleshores tot són contradiccions sobre el seu estat de salut, difícilment sorprenents, doanda la conflictiva relació amb la veritat que té l’Administració Trump, la mateixa que va encunyar els «fets alternatius» i va inaugurar l’era de la postveritat amb els seus abusos propagandístics

Als dubtes sobre l’evolució, s’han d’afegir les creades pel seu metge personal sobre el moment en què Trump va contraure el virus. Quan havien passat només 36 hores que el president anunciés el positiu, el doctor Sean Conley va afirmar que el diagnòstic es va produir «72 hores» abans. O el que és el mateix, dimecres al migdia, abans que el republicà celebrés un míting multitudinari a Minnesota i un esdeveniment de recaptació de fons a Nova Jersey al qual van assistir un centenar de donants després de pagar 250.000 dòlars per un dinar  en un club de golf propietat del president. 

Els temps del diagnòstic

En aquesta mateixa roda de premsa a les portes de l’hospital Walter Reed, un altre dels metges que atenen Trump, va dir que se li va administrar un tractament experimental d’anticossos «fa unes 48 hores aproximadament», és a dir, després de fer-se públic el positiu. Poc després, Conley es va haver de corregir a si mateix amb un comunicat en el qual va dir haver expressat «incorrectament» els temps de la malaltia. «Al president se li va diagnosticar la Covid-19 la tarda del dijous 1 d’octubre i va rebre el còctel d’anticossos de Regeneron divendres 2 d’octubre». Des d’aleshores ha rebut també un altre tractament experimental de Remdesivir, l’efectivitat del qual ha sigut qüestionada per alguns estudis. 

Fonts properes al president van afirmar, a més, que divendres al matí, quan els seus metges van assenyalar que tenia només «símptomes lleus», se li va administrar un suplement d’oxigen, després que els seus nivells caiguessin significativament. Va ser llavors quan es va decidir traslladar-lo a l’hospital. Trump compleix diversos factors de risc –des de l’obesitat, al seu gènere o la seva edat, 74 anys– però rarament ha utilitzat la mascareta, menyspreada també en el seu entorn. 

Degoteig de contagis

El resultat està quedant ara patent. El degoteig de positius per Covid-19 en el seu entorn s’ha disparat des de dijous. Cauen com mosques. El primer cas va ser el de l’assessora Hope Hicks. Des d’aleshores s’han confirmat els contagis de la cap del Comitè Nacional Republicà, Donna McDaniel, que el va acompanyar el 25 de setembre en un esdeveniment de recaptació de fons a Washington; els senadors republicans Mike Lee Tom Tillis, així com l’exgovernador de Nova Jersey, Chris Christie, i el president de la Universitat de Notre-Dame, John Jenkins, que van estar amb el president en la cerimònia celebrada fa una setmana a la Casa Blanca per nominar la jutge Amy Conney Barret per al Tribunal Suprem. En aquella cerimònia van abundar les abraçades i van escassejar les mascaretes. 

Notícies relacionades

També s’ha contagiat el cap de campanya de Trump, Bill Stepien, que l’ha acompanyat recentment en diversos viatges, així com l’assessora presidencial, Kellyane Conway. Són vuit contagiats en total, a més del president i la seva dona. Els estralls del virus no només han donat infinitat de dubtes sobre la campanya electoral a un mes de les eleccions, sinó que amenacen de pertorbar seriosament la vida política a Washington. ‘The Wall Street Journal’ informa que el cap dels republicans al Senat, Mitch McConnell, planeja suspendre les votacions a la cambra durant les pròximes dues setmanes.

Hi ha també dubtes sobre el transcendental procés de confirmació de Barret per al Suprem, la magistrada ultraconservadora elegida per Trump per reemplaçar la difunta Ruth Ginsburg. Tot i que està previst que les audiències comencin el 12 d’octubre, dos dels senadors que necessiten els republicans per confirmar-la tenen la Covid-19.