a un mes dels comicis

El positiu de Trump en Covid-19 altera la campanya dels EUA

El president cancel·la tots els seus actes presencials i entra en una quarantena que durarà un mínim de dues setmanes

Amb avantatge a les enquestes, Biden manté l'agenda electoral després de donar negatiu en la prova del coronavirus

zentauroepp55232299 a september 29  2020 photo shows us president donald trump a201002211006

zentauroepp55232299 a september 29 2020 photo shows us president donald trump a201002211006 / MANDEL NGAN

5
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

En l’argot polític nord-americà, l’expressió sorpresa d’octubre es fa servir per referir-se als esdeveniments inesperats o a les revelacions periodístiques d’última hora que són capaces d’alterar el curs de la campanya. Aquesta sorpresa ja ha arribat, però no és la que ningú esperava. El president Donald Trump ha donat positiu per Covid-19 a només 32 dies de les eleccions del 3 de novembre, un sotrac de dimensions sísmiques que deixa la campanya en territori desconegut. El seu cap de gabinet va assegurar que té «símptomes lleus» i «no només està animat sinó amb molta energia», però com a mínim estarà dues setmanes de quarantena. Caldrà veure com evoluciona perquè Trump és un pacient de risc: té 74 anys i està oficialment obès

El seu positiu ha posat més que mai en evidència la seva desastrosa gestió del coronavirus, una pandèmia que sempre ha minimitzat malgrat els estralls que està causant al seu país. Amb més de 7,3 milions de contagis i 208.000 morts, els EUA acumulen el 20% dels morts de tot el món, quan la seva població que no arriba al 4% del total. Aquest dijous, durant un esdeveniment de recaptació de fons a Nova Jersey a què va assistir després de conèixer que una de les seves assessores més pròximes havia donat positiu per Covid-19, va dir que «el final de la pandèmia era a la vista». I dos dies abans es va tornar a burlar de Joe Biden per portar sempre la mascareta. Una cosa que ni ell ni els seus seguidors han fet, ni tan sols en els mítings multitudinaris que ve celebrant cada setmana des de l’agost.

«Cada vegada que el veus, porta la mascareta, tot i que estigui parlant a 200 metres de distància. I es posa la més gran que hagis vist mai», va dir durant el primer debat cara a cara entre tots dos. «Nosaltres no hem tingut efectes negatius i això que vam tenir fins a 40.000 persones en alguns d’aquests mítings». Ara la seva xamba s’ha acabat, com al seu dia es va acabar la de Boris Johnson i Jair Bolsonaro, uns altres líders populistes que van fer bandera del seu menyspreu pel coronavirus. També s’ha contagiat la seva dona Melania, tot i que el seu vicepresident, Mike Pence, ha donat negatiu.

Estratègia de la negació

«Aquesta nit la primera dama i jo hem donat positiu per Covid-19», va escriure Trump a Twitter gairebé a la una de la matinada de divendres. «Començarem la nostra quarantena i recuperació immediatament. Ens en sortirem plegats». Crida molt l’atenció que hagi involucrat el país en la seva dissort quan rarament ha tingut gestos cap als nord-americans que han contret el virus o agraïments cap als que han combatut la pandèmia. La seva estratègia ha sigut la negació i les presses per reobrir l’economia per evitar que enfonsés les seves perspectives de reelecció, per més que els científics de la Casa Blanca recomanessin el contrari

Entre els demòcrates hi havia preocupació per la sort de Biden, que es va passar 90 minuts debatent amb Trump en un entorn tancat. Però tant la seva PCR, com la de la seva dona, han donat negatiu. «Tant la Jill com jo enviem els nostres millors desitjos al president Trump i la primera dama Melania perquè es recuperin al més aviat possible», va escriure el demòcrata amb elegància a les xarxes. No se sap encara on va contraure el virus, tot i que les alarmes van saltar dijous, quan es va confirmar el positiu de Hope Hicks, una de les assessores més pròximes al president.

Un simpatitzant de Trump fa onejar una bandera de la seva campanya davant la Casa Blanca, aquest divendres. / michael reynolds (efe)

Hicks el va acompanyar a l’Air Force One al míting de Pennsilvània de dissabte passat, al debat de Cleveland i al míting també multitudinari de dimecres a Minnesota. Esdeveniments dels quals s’han fet fotos on se la veu sense mascareta. Però lluny d’atribuir-ho a la seva irresponsabilitat, Trump va suggerir que va ser culpa dels militars i la policia, els seus herois immaculats quan li convé. «És molt difícil perquè se t’acosten, et volen abraçar i fer-te petons perquè ho has fet molt bé», va dir dijous.

La campanya, en els llimbs

El seu contagi ha deixat la seva campanya als llimbs. No hi ha cap precedent similar en la història moderna. Reagan va ser tirotejat el 1981, però va ser dos mesos després de jurar el càrrec. I Eisenhower va patir un atac de cor, però va ser més d’un any abans d’enfrontar-se a la reelecció. De moment, Trump ha cancel·lat tots els seus mítings i es dona per fet que tampoc podrà anar al segon debat presidencial, previst per al 15 d’octubre. Encara que li vagi molt bé amb el virus, és molt qüestionable que pugui tornar a fer campanya fora de la Casa Blanca en les poc més de dues setmanes que li quedaran fins a les eleccions després de la quarantena. 

La seva campanya ja caminava per la corda fluixa per la crisi econòmica, la desaprovació majoritària per la seva gestió de la pandèmia o la seva incapacitat per trobar la tecla màgica que serveixi per qüestionar la integritat de Biden. Una cosa que sí que va aconseguir amb Hillary Clinton. I aquesta mateixa setmana ha hagut d’afegir-hi una allau d’escàndols, des de les revelacions sobre els seus impostos a l’àudio de Melania en què es burla del Nadal, tot un sacrilegi per a l’Amèrica conservadora.   

A les enquestes nacionals, Biden li treu set punts d’avantatge i també va per davant als estats que decidiran les eleccions, tot i que amb marges més estrets. De moment el demòcrata ha mantingut el seu acte d’aquesta nit a Michigan, que arriba hores després que el seu partit aixequés les restriccions imposades als seus quadros per fer campanya porta a porta o obrir oficines sobre el terreny. Totes derivades de la seva precaució cap a la pandèmia, una actitud amb què han volgut donar exemple.

Missatge radicalitzat

Notícies relacionades

«El president sap que està perdent i té por, segons diu amb cruesa la gent del seu entorn», escrivia Maggie Haberman a ‘The New York Times’. Això explica que Trump hagi radicalitzat encara més la seva campanya en els últims dies per mobilitzar els seus incondicionals, a les mans dels quals ha deixat exclusivament la seva salvació. No ha fet un mínim gest cap als votants moderats o els independents, com es va veure en el debat de dimarts, insofrible per la seva agressivitat i falta de respecte envers les regles del joc. Un dia després va recuperar la xenofòbia cap als immigrants, aparcada des de fa un temps, amb una diatriba en què va anunciar també la reducció de les quotes per als refugiats a mínims històrics. 

El que no sembla que ha canviat és l’actitud del seu entorn. A la Casa Blanca alguns van continuar deambulant divendres, després que es confirmés el seu positiu, sense mascareta ni distància de seguretat, segons la premsa nord-americana.