Barcelona, protagonista

Aistech Space rep 22,5 milions per vigilar la Terra

Amb la forta inversió pública captada del Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació (CDTI), l’empresa catalana fabricarà satèl·lits que mesuraran l’evolució de la temperatura del planeta.

Aistech Space  rep 22,5 milions  per vigilar la Terra
2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

L’empresa catalana Aistech Space s’ha convertit, oficialment, en una empresa "estratègica" per a Espanya. Ho és després de declarar-la com a tal el Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació (CDTI) –organisme que depèn del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats– i anunciar el seu compromís d’invertir-hi 22,5 milions d’euros. Aquests diners se sumaran a la ronda de finançament que té oberta, que buscava uns 30 milions d’euros del sector privat. Amb aquesta injecció pública, espera arribar als 45.

Tot, amb l’objectiu de continuar creixent i completar la constel·lació de satèl·lits que ocupa el seu temps. Aistech té seu a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) i ha desenvolupat tecnologia per monitoritzar des de l’espai els canvis de temperatura que es produeixen a la superfície terrestre, especialment els derivats de l’activitat humana. Ho fa amb satèl·lits que dissenyen, operen i gestionen ells mateixos, tot i que en tinguin externalitzada la fabricació.

"Som de les poques companyies a escala mundial que es dediquen a observar la Terra mitjançant imatge tèrmica amb la seva pròpia tecnologia", resumeix Carles Franquesa, cofundador i conseller delegat, junt amb Guillermo Valenzuela. Ja havien muntat junts dues companyies quan van veure en aquesta tecnologia una oportunitat de mercat i negoci. Van explicar a l’Agència Espacial Europea (ESA) la seva idea, que bàsicament era desenvolupar la tecnologia per generar un tipus de dada que en aquell temps només s’utilitzava amb finalitats militars.

L’ESA els va donar el seu suport, cosa que els va convèncer per submergir-se de ple en el projecte i buscar en la Universitat de Vigo i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) el coneixement que els faltava. Després van acudir al capital de risc i a les ajudes públiques a través de projectes: fins ara, han obtingut 18 milions d’euros i ja tenen tres satèl·lits volant amb els quals proveeixen serveis a determinades institucions com l’ESA. Estan desenvolupant, junt amb la Guàrdia Civil, un sistema que utilitza les imatges tèrmiques per monitoritzar moviments no declarats en zones marítimes específicament pensat per a l’estret de Gibraltar. A l’octubre llancen el primer satèl·lit per a usos més comercials, el 2026 en vindran cinc més i el 2027 començaran amb la nova generació: un satèl·lit més gran i amb més possibilitats d’aplicació.

Sobirania tecnològica

Notícies relacionades

Això, portat al full de comptes, són gairebé dos milions d’euros de facturació l’any passat, que es duplicaran aquest any (ara són 35 treballadors i esperen acabar l’any amb gairebé 50) i que es dispararan fins a superar els 150 milions d’euros d’ingressos, si tot va bé, d’aquí a cinc anys. Per a això, són clau aquests 45 milions d’euros que esperen obtenir d’inversió. Ja tenen emparaulats vuit milions d’euros de Global Portfolio Investments, mig milió de Pelliga Family Office i el compromís dels 22,5 milions del CDTI.

"Hi ha una part d’orgull i satisfacció de veure que podem contribuir des d’una perspectiva estratègica a tot el desenvolupament tecnològic que s’està fent a escala nacional, i que la tecnologia que estem desenvolupant i tota la feina que hem fet té un impacte, i es preveu que pugui tenir un impacte també en relació amb la sobirania tecnològica [que busca Europa]", valora Franquesa. "A més, ens dona visibilitat i més capacitat per atraure talent, cosa que és molt important, perquè al final som una empresa que es nodreix d’això", conclou.