DRAMA MIGRATORI

Atenes anuncia la construcció d'un recinte temporal per allotjar els refugiats de Mória

El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, demana més implicació a Europa: «Els països receptors no podem solucionar sols el problema»

Mentrestant, els refugiats segueixen a la carretera, dormint tres nits seguides al ras i sense prou aliments

zentauroepp54873432 migrants take part in a rally as the banner reads in german 200911154745

zentauroepp54873432 migrants take part in a rally as the banner reads in german 200911154745 / Petros Giannakouris

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Grècia ha començat a construir una instal·lació temporal per allotjar els 12.000 refugiats que fins fa tres dies habitaven el camp de refugiats de Mória, el més gran d’Europa i que va cremar per complet durant la matinada de dimarts a dimecres.

El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, que ha fet l’anunci del nou recinte, no ha dit, no obstant, quan estarà disponible. «El govern es mou ràpid, i ja hem llançat el projecte per a una nova instal·lació temporal per als que ja no poden estar més a Mória. Espero que una tragèdia així serveixi perquè Europa s’adoni que els països receptors de migrants no podem solucionar sols un problema així», ha dit Mitsotakis aquest divendres, davant el vicepresident de la Comissió EuropeaMargaritis Schinas, que ha visitat tant Atenes com Lesbos.

Així, els plans del govern de Mitsotakis són reconstruir Mória i convertir-la en un camp de refugiats, al més aviat possible, però aquesta vegada tancat: com una presó a l’aire lliure. Complir aquest pla, no obstant, no li serà fàcil al primer ministre grec, perquè els habitants de Lesbos estan absolutament en contra d’aquesta idea. Crear un camp així, per a ells, significarà que la presència i arribada de refugiats a l’illa es perpetuarà.

D’aquesta manera, l’administració local de Lesbos ha demanat al Govern que s’emporti amb barco tots els refugiats cap a Atenes. L’Executiu s’hi nega: «És tècnicament impossible. Causaria molts problemes de seguretat per culpa del coronavirus», ha dit aquest divendres el ministre de Migració grec, Notis Mitarakis.

«Necessitem un canvi en la nostra política de migració —ha dit Schinas en la seva trobada amb el primer ministre grec—. Estem dissenyant un nou pla europeu de migració que eviti els errors comesos en el passat. Europa, com ja he dit, no pot fallar una altra vegada en un assumpte tan important».

Atrapats en el no-res

Atrapats en el no-resMentrestant, tots els habitants de Mória continuen, sense excepció, atrapats enmig del no-resla policia grega i els locals de Lesbos han confinat els 12.000 refugiats en una petita franja de carretera, on han de dormir amuntegats i d’on no poden sortir sota cap concepte: allà només hi poden entrar periodistes i algunes oenagés a donar menjar, aigua i protecció contra el fred de la nit. 

Mentrestant, el ministre de l’Interior alemany, Horst Seehofer, va anunciar que Alemanya i França acolliran la major part dels 400 menors no acompanyats que han quedat sense sostre després de l’incendi del camp de Mória. Estem en contacte amb altres socis europeus per precisar xifres, però partim de la base que ens correspondrà rebre el gruix d’aquest grup», va afirmar.

Alemanya estima rebre entre 100 i 150 d’aquests menors, va concretar

Alemanya i França acolliran la major part dels 400 menors no acompanyats que han quedat sense sostre després de l’incendi del camp grec de refugiats de Mória, segons ha anunciat avui el ministre de l’Interior alemany, Horst Seehofer.

«Estem en contacte amb altres socis europeus per precisar xifres, però partim de la base que ens correspondrà rebre al gruix d’aquest grup», va afirmar el titular d’Interior, en una roda de premsa en què va participar, de manera virtual, el vicepresident de la Comissió Europea (CE), el grec Margaritis Schinas.

Alemanya estima rebre entre 100 i 150 d’aquests menors, va concretar Seehofer, a la qual cosa «presumiblement» se sumarà la mateixa quantitat cap a França, a l’espera que s’aconsegueixi una «solució europea» que, va dir, no es pot «demorar més».

Notícies relacionades

L’actual crisi es va desencadenar després d’una baralla a Mória dimarts, quan les autoritats del camp van intentar posar sota aïllament 35 persones que havien donat positiu per coronavirus. Després d’això, la policia va intervenir. Després va venir el foc, provocat pels refugiats, segons el Govern grec.

Ja havia passat en ocasions anteriors, com a mode de protesta davant les condicions a les quals s’obligava els refugiats a viure. Des del març, es van confinar les 12.000 persones que habitaven Mória al camp sense que poguessin sortir llevat que tinguessin un permís especial.