EL DRAMA MIGRATORI
Un incendi arrasa el camp de refugiats de Mória a l'illa grega de Lesbos
Grècia envia antiavalots per controlar que les 13.000 persones que hi habiten marxin
Un incendi declarat aquesta passada matinada ha acabat completament amb el camp de refugiats de Mória, a l’illa grega de Lesbos. Mória, fins ahir, era el camp de refugiats més gran d’Europa: en l’actualitat allotjava prop de 13.000 persones, tot i que la seva capacitat oficial –amb la qual va ser construït– era per a uns 2.500.
Ara, no obstant, el camp ha sigut reduït a cendres: un 80% ha quedat carbonitzat. No hi ha hagut, no obstant, ni víctimes ni ferits. Així, la part que ha quedat dreta ha sigut, majorment, l’oficial: envoltada de murs de formigó i controlada per la policia grega.
Totes les altres coses, que són tendes de campanya aixecades pels mateixos refugiats, sense cap sistema sanitari, llum, aigua corrent, electricitat ni seguretat –situació generalitzada– ja existeix.
Mória estava en quarantena gairebé total des del març, quan es va declarar la pandèmia i, tot i que no hi havia casos de Covid al recinte, es prohibia a tothom sortir del lloc llevat que no aconseguissin un permís especial. Però la setmana passada es va declarar el primer cas. Ara, set dies després del primer cas, que va passar en el cinquè aniversari de la mort d’Aylan Kurdi (el nen ofegat a la platja que va donar la volta al món) ja hi ha 35 positius.
Emergència i antiavalots
Emergència i antiavalotsQuan es va declarar el primer cas, el Govern grec va decidir encloure per complet el camp per un termini de 15 dies, sense excepcions. I, ara, tot i que el camp ja no existeixi, han pres una decisió semblant: la primera mesura presa per Kyriakos Mitsotakis, el primer ministre hel·lè, després de l’incendi ha sigut declarar l’estat d’emergència a Lesbos i despatxar centenars d’antiavalots cap a Lesbos per evitar que els refugiats intentin anar a enlloc.
En l’actualitat, hi ha dos incendis actius mésa l’illa de Lesbos, avivats per uns dies de forts vents i altes temperatures.
Es desconeix encara l’origen del foc a Mória, però les primeres informacions apunten que el causant ha pogut ser una baralla que va començar aquest dimarts a la nit, quan les autoritats del camp, sense explicació, van voler aïllar unes quantes persones pels nous positius de coronavirus. Hi va haver resistència i la situació va acabar sent violenta.
Notícies relacionades«Les condicions són horribles. La violència ha augmentat amb el tancament del camp, i això, hem vist, ha disparat els problemes de salut mental dels refugiats. La gent pateix per no poder sortir de l’ambient de Mória, ni que sigui unes hores, lluny d’allà», explicava la setmana passada a aquest diari Faris Al-Jawad, director de comunicació de Metges sense Fronteres (MSF) als Balcans.
Ara, no obstant, els habitants sí que han pogut sortir de Mória, però tan sols per dormir a les carreteres que l’envolten, ja que la policia els ha parat el pas perquè no puguin anar a cap poble ni ciutat. De fet, l’alcalde de Mitilene, la ciutat més gran de Lesbos, ha esbossat ja el seu pla: la policia, ha dit Stratis Kytelis, podria ficar els migrants en barcos per evitar que el coronavirus es propagui.
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- Mor Margot Friedländer, supervivent de l’Holocaust
- A Sagrada Família Barcelona compra un altre bloc de pisos a l'Eixample per tanteig i retracte
- Mor James Foley, el director predilecte de Madonna i responsable de dues pel·lícules de la saga ‘Cincuenta sombras de Grey’
- Mercat immobiliari Gonzalo Bernardos és molt pessimista amb el futur de la vivenda: «Veurem gent a...»
- Escalada bèl·lica Trump anuncia que l’Índia i el Pakistan han firmat un alto el foc «immediat»
- Debat energètic La gran apagada tensiona la ‘majoria antinuclear’ a Catalunya
- Programa Venera La sonda espacial soviètica cau a l'oceà Índic després de mig segle en l'òrbita terrestre
- Ancoratges
- Debat Els orígens familiars de Lleó XIV: els Martínez, criolls de Nova Orleans