CONSELL DE SEGURETAT

Els EUA fracassen en el seu intent de prorrogar l'embargament d'armes a l'Iran

Pompeo assegura que Washington continuarà treballant per «corregir aquest error»

zentauroepp54503269 warsaw  poland   15 08 2020   us secretary of state mike pom200815164833

zentauroepp54503269 warsaw poland 15 08 2020 us secretary of state mike pom200815164833 / WOJCIECH OLKUSNIK

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Estats Units van fracassar divendres en el seu intent que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides prorrogués de manera indefinida l’embargament d’armes  imposat a l’Iran des del 2015, que expira a l’octubre.

Dels 15 membres del Consell de Seguretat, els Estats Units només van aconseguir el suport de la República Dominicana, amb la qual cosa la seva proposta va quedar molt lluny dels nou vots necessaris per a una eventual aprovació.

Més enllà dels vetos anunciats de la Xina i RússiaFrança, Alemanya i el Regne Unit, juntament amb vuit integrants més del màxim òrgan de l’ONU, van optar per abstenir-se, abocant la iniciativa al fracàs.

«Les accions de l’Iran aviven el conflicte, el caos i el sofriment humà a àmplia escala. Continua posant en perill les vides i la subsistència de milions de nens, dones i homes recolzant de manera activa grups i organitzacions terroristes en països com Síria, el Iemen, el Líban i l’Iraq», va argumentar Washington per intentar convèncer la resta de membres del consell.

Altres vies

En el marc de la seva ofensiva diplomàtica, els Estats Units van advertir que si l’extensió de l’embargament no tirava endavant, utilitzarà altres vies perquè es mantingui en vigor. «El Consell de Seguretat de l’ONU va fracassar en fer que l’Iran reti comptes. Va permetre al principal Estat del món que patrocina el terrorisme que compri i vengui armes mortals i va ignorar les demandes dels països de l’Orient Mitjà. Els Estats Units continuaran treballant per corregir aquest error», va dir després de conèixer-se el resultat el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo.

Notícies relacionades

L’embargament d’armes a l’Iran, que restringeix al país tant la compra com la venda d’armament, expira el 18 d’octubre.

Aquest dissabte, el règim de Teheran va celebrar la victòria aconseguida en el Consell de Seguretat i va recomanar als EUA aprendre dels «fracassos absoluts» que ha obtingut de les seves polítiques. Washington «ha de deixar de deshonrar-se en les Nacions Unides, si no en quedarà aïllat, fins i tot més que ara», va dir el portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers, Abas Moussaví.