El Tribunal Suprem colombià ordena l'arrest domiciliari de l'expresident Álvaro Uribe

L'home més poderós de Colòmbia al segle XXI està involucrat en un escàndol per compra de testimonis

La detenció d'Uribe descol·loca l'actual president Iván Duque, el seu principal aliat

El expresident colombià Álvaro Uribe.

El expresident colombià Álvaro Uribe. / EFE / LUIS EDUARDO NORIEGA

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«La privació de la meva llibertat em causa profunda tristesa per la meva senyora, per la meva família i pels colombians que encara creuen que una cosa bona he fet per la pàtria». Álvaro Uribe potser mai va imaginar que hauria d’explicar-li això als colombians. Ha sigut l’home més fort d’aquest país des que va començar el segle XXI, l’artífex en el seu moment dels triomfs electorals que van conduir a la presidència Juan Manuel Santos i després d’Iván Duque. I és ni més ni menys que sota la gestió d’aquest últim, completament alineat amb el dretà Centre Democràtic, que el Tribunal Suprem acaba d’ordenar la detenció de l’home que va governar entre el 2002 i el 2010 en el marc d’una escandalosa i dilatada causa relacionada amb el suborn i manipulació de testimonis. La màxima autoritat judicial li va atorgar a Uribe el benefici de l’arrest domiciliari.

Notícies relacionades

L’expresident ha estat directament involucrat en la compra d’aquests testimonis. Les investigacions van començar el 2012, enmig dels forts enfrontaments polítics entre Santos i Uribe, quan el congressista d’esquerres Iván Cepeda va presentar el testimoni d’un exparamilitar d’ultradreta, que va revelar com en una propietat de la família d’Uribe es dissenyaven les activitats d’aquests grups armats. Cepeda va dir en el seu moment comptar amb les declaracions de dos exintegrants d’aquestes bandes que van provocar desastres humanitaris al nord-est colombià. El mateix legislador va dir haver visitat a la presó Hernán Sierra i Juan Guillermo Monsalve. Uribe va denunciar el congressista davant el Suprem. Ho va fer amb falsos testimonis i tot va sortir al revés del que esperava: el màxim tribunal va posar la seva mira sobre les accions de l’expresident.

Duque ha quedat d’alguna manera colpejat políticament per la sort del seu mentor. «Ell sempre s’ha presentat a tots els cridats que li ha fet la justícia. A tots. I ho ha fet sempre de cara. Crec que no hi ha un polític més escrutat en la història recent del país», va dir l’actual mandatari. «Seria molt trist que, en aquesta societat colombiana, nosaltres veiéssim els qui van lacerar el país, després de tants anys, sense tenir cap condemna, posant de defensors de la moral i que vegem les persones que van lluitar per la moralitat i per la legalitat en un procés que els limiti i els retalli els seus drets», va afegir. Duque espera que «qualsevol sigui l’expresident», pugui «exercir el seu dret a la defensa en llibertat, entre altres coses perquè és un principi del degut procés».