mesura polèmica

Hong Kong suspèn les eleccions de setembre fins a l'any vinent

L'executiu de l'excolònia britànica justifica la mesura pels brots de coronavirus detectats últimament

zentauroepp54309169 a restaurant employee cleans the floor as a tv screens broad200731180333

zentauroepp54309169 a restaurant employee cleans the floor as a tv screens broad200731180333 / Vincent Yu

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La suspensió de les eleccions a Hong Kong és una elemental mesura per impedir que la festa democràtica acabi en funerals o l’enèsim atac contra les llibertats, segons les fonts. Era tan previsible la decisió de l’Executiu com les acusacions d’intencions espúries, símptoma d’una societat fracturada sense remei.  

La cap executiva, Carrie Lam, ja va anticipar el debat després d’anunciar aquest divendres que les eleccions previstes per a principis de setembre se celebraran l’any vinent. Va ser, va aclarir, «la decisió més dura» des que va accedir al càrrec. «Alguns m’advertien que prendrien accions legals si no les posposava i d’altres m’exigien que, si ho feia, havia de justificar-ho», va continuar. El Govern de l’excolònia ha recordat que també el Regne Unit va aprovar una llei especial per retardar-les un any i va al·ludir al balanç global: una seixantena de països les han suspès des de juliol mentre només 49 les han celebrat.  

La situació a Hong Kong és inquietant. Va suportar sense danys ressenyables els primers embats del coronavirus però pateix ara la tercera i més fogosa onada, amb més d’un centenar de nous contagis diaris per diferents brots sense identificar i amb els hospitals vorejant la saturació. L’excolònia va tancar aquesta setmana bars i restaurants, va imposar les mascaretes en interiors i exteriors fins i tot per a fumadors i esportistes i va limitar les reunions socials a dues persones.

Raona l’Executiu que, en aquest context, les aglomeracions atempten contra la lògica i desemboquen al desastre. «Si haguéssim seguit endavant, milions de votants haurien visitat els col·legis electorals el mateix dia i el risc hauria sigut molt alt», va afegir Lam. 

Desqualificació de candidats

L’oposició va desdenyar l’amenaça vírica, va recordar els 49 països que sí que van celebrar les eleccions i va vaticinar que la suspensió desencadenarà «una crisi constitucional a la ciutat», segons un comunicat firmat per una vintena de parlamentaris antigovernamentals. Johnny Patterson, director de l’organització Hong Kong Watch, va parlar d’un «assalt a les llibertats fonamentals». També critiquen a Lam que recorregués a una florida llei d’emergència de l’època colonial per posposar durant un any les eleccions quan la Llei Bàsica, la petita constitució que regeix el territori, només contempla retards de dues setmanes.  

Notícies relacionades

El bàndol antigovernamental anhelava les eleccions parlamentàries de setembre per replicar la victòria de l’any passat de les municipals. L’escenari és oposat a l’esperat. La suspensió va venir precedida per la desqualificació d’una dotzena de candidats per col·laborar amb forces enemigues, demanar sancions per a Hong Kong i altres delictes contemplats en la nova Llei de Seguretat que mesos enrere va aprovar Pequín. Entre els damnificats figuren parlamentaris en exercici i mediàtics activistes com Joshua Wong. També aquesta setmana van ser detinguts quatre joves, d’entre 16 i 21 anys, per defensar la independència, malgrat que havien dissolt la seva organització política hora abans que fos promulgada la llei.   

 

Temes:

Hong Kong