DERIVA AUTORITÀRIA ALS EUA

Alarma per l'agressiva intervenció federal a les protestes de Portland

Les polèmiques accions s'emmarquen en la campanya de 'llei i ordre' de Trump davant manifestacions per justícia racial

Les autoritats locals, demòcrates, denuncien 'abús de poder' i 'atac a la democràcia' i acudeixen als tribunals

zentauroepp54162246 portland200718173135

zentauroepp54162246 portland200718173135 / NATHAN HOWARD

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La deriva autoritària del govern de Donald Trump torna a ser el centre d'atenció. En els últims dies forces de l'ordre federals desplegades des de principis de mes a Portland (Oregon) han estat utilitzant agressives i polèmiques tàctiques contra manifestants que fa més de 50 dies que mantenen vives les protestes per la justícia racial i social que es van iniciar en tot el país després de la mort, en mans de la policia, de George Floyd. Diverses veus adverteixen que Portland és només l' avantsala del que Trump pot intentar en tot el país, ja que ha fet de la seva promesa de “llei i ordre” i del seu enfrontament amb autoritats locals demòcrates elements centrals de la seva campanya per una reelecció cada vegada més complicada.

Com ja va fer en el polèmic incident de l'1 de juny en què  i també a Seattle, el Departament de Seguretat Nacional del govern de Trump ha desplegat per frenar les protestes de Portland  militares de la guàrdia costanera i  operatius de tres agències federals (la de la patrulla fronterera, la d'immigració i duanes i la de seguretat del transport) per recolzar el Servei Federal de Protecció. Ho ha fet emparat tant per l' “ordre executiva per protegir monuments, memorials i estàtues americans i combatre la recent violència criminal” que el president va firmar el 26 de juny com per la llei de seguretat nacional que es va aprovar als Estats Units al 2002 després els atemptats de l'11-S.

Agents i camionetes no identificades

Les forces federals han estat utilitzant munició no letal contra manifestants i el cap de setmana passat un d'aquests trets va causar una  fractura cranial a un jove. Però també s'han produït  escenes impròpies de democràcies amb agents vestits de camuflatge i no identificats fent arrestos en camionetes sense marcar, sense donar indicacions de l'agència a la qual pertanyien ni per què practicaven la detenció.

This is happening on the streets of our hometown of Portland, OR.We will continue to resist. They are fucking with the wrong city #TheResistancepic.twitter.com/byOUkcp5iZ— Elevin Films (@Eleven_Films) July 17, 2020

Los episodis han creat una mica més que indignación. La governadora d'Oregon, la demòcrata Kate Brown, ha denunciat que es tracta d'un “flagrant abús de poder” i d'“una provocació de confrontació per motius polítics”, i l' alcalde de Portland, el també demòcrata Ted Wheeler, ha parlat d'“atac a la nostra democràcia”. I tot i que alguns experts adverteixen que la llei posterior a l'11-S dona  empara legal a Trump, divendres, el Departament de Justícia estatal va anunciar una demanda en un tribunal de districte federal acusant algunes de les agències federals d'“aplicació il·legal de la llei en violació dels drets civils dels ciutadans d'Oregon al parar-los per la força i detenir-los sense causa probable”. Se sol·licitarà també que s'emeti una ordre d'allunyament que “freni immediatament els arrestos il·legals de les autoritats federals” i es llançarà una investigació penal sobre el tret al cap  al jove manifestant.

Notícies relacionades

“L'Administració Federal ha triat Portland per utilitzar les seves tàctiques de por per evitar que els residents protestin la brutalitat policial i recolzin el moviment Black Lives Matter”, ha denunciat la fiscal general de l'estat, Ellen Rosenblum. “Tots els americans haurien de sentir repulsió quan veuen que passa això. Si pot passar a Portland”, va afegir, “pot passar a qualsevol lloc”.

«En tot el país»

L'advertència no és errònia. El subsecretari en funcions de Seguretat Nacional, Ken Cuccinelli, va fer unes declaracions divendres a la ràdio pública que afirmaven que l'actitud de l'Administració “es vol mantenir no només a Portland” sinó “en tot el país”. I en una visita a la ciutat dijous, el titular en funcions del departament, Txad Wolf, va assegurar que només responen a les accions d'“anarquistes violents” i una “multitud violenta i agressiva” pel supòsit “rebuig d'aplicar la llei” de les autoritats locals. Són els missatges que envia repetidament Trump, que des que van començar les protestes per Floyd va prometre “dominar-les” i aquest mateix dissabte a Twitter acusava falsament Joe Biden de voler “treure el finançament a la policia”.

Corrupt Joe Biden wants to defund our police. He may use different words, but when you look at his pact with Crazy Bernie, and other things, that’s what he wants to do. It would destroy America!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 18, 2020