Acadèmia de Ciències Mèdiques

Una segona onada de Covid-19 podria causar 120.000 morts al Regne Unit

Un informe alerta que és necessària una «preparació intensa» per reduir el risc que el servei públic de salut es col·lapsi aquest hivern

El «pitjor escenari raonable» preveu un augment de la taxa de reproducció del virus d'1,7 a partir del setembre, avisen els científics

zentauroepp54015997 london coronavirus200710103832

zentauroepp54015997 london coronavirus200710103832 / TOLGA AKMEN

1
Es llegeix en minuts
AFP

Una segona onada de nou coronavirus aquest hivern podria causar fins a 120.000 morts als hospitals del Regne Unit al pitjor escenari «raonable» sense preparació adequada, segons un estudi de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques publicat dimarts.

«No és una predicció, és una possibilitat», va remarcar en un comunicat el professor Stephen Holgate, que va dirigir l’elaboració d’aquest informe per 37 experts, sol·licitat pel govern de Boris Johnson.

L’informe alerta que és necessària una «preparació intensa» a partir d’ara per reduir el risc que el servei públic de salut, el NHS, es col·lapsi aquest hivern.

Algunes investigacions fan témer que el nou coronavirus –que ha segat la vida de prop de 45.000 persones al Regne Unit, el país més colpejat d’Europa – es propagui encara més durant la temporada freda.

Tot i que l’informe remarca que existeix un «alt grau d’incertesa» sobre l’evolució de l’epidèmia de Covid-19, el «pitjor escenari raonable» preveu un augment de la taxa de reproducció del virus d’1,7 a partir del setembre. Aquesta dada, que correspon al nombre mitjà de persones que s’infecten per un infectat, es troba actualment entre 0,7 i 0,9 al país.

Els models establerts sobre la base d’aquest tipus d’escenari parlen d’un pic de morts i d’admissions als hospitals del gener i febrer del 2021 «similar o pitjor» que el de la primera onada de la primavera i coincidiria amb el pic d’activitat del sistema hospitalari amb malalties estacionals.

El nombre de morts relacionades amb Covid-19 entre setembre del 2020 i juny del 2021 podria arribar a 119.900. 

No obstant, aquesta estimació no té en compte les accions del govern per reduir la taxa de contagi, ni la utilització de dexametasona, esteroide que permet reduir la taxa de mortalitat en els pacients greument afectats, diuen els autors.

Notícies relacionades

Aquests preconitzen, entre altres coses, que es realitzi una campanya d’informació per al públic i es donin consells destinats en particular a les persones fràgils, s’augmenti la capacitat de tests de diagnòstic i les persones de risc i el personal sanitari es protegeixin dels efectes més greus de la grip vacunant-se.