Debat a Europa

Sánchez aposta per un pacte amb Itàlia a la UE per superar la crisi després de la pandèmia

El president espanyol argumenta que els dos països mediterranis han d'anar a l'una en la reclamació del Fons de Recuperació

zentauroepp54016373 inter200708093853

zentauroepp54016373 inter200708093853 / Armando Franca

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

El president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, creu «necessari» un pacte amb Itàlia en les negociacions de la Unió Europea (UE) sobre els plans per a la recuperació de la crisi per la pandèmia del coronavirus.

«Aquest pacte entre Itàlia i Espanya és necessari i pot donar grans fruits a Europa. Som dos pobles germans, mediterranis i europeistes», afirma Sánchez en una entrevista publicada avui per Il Corriere della Sera, al ser preguntat per la resposta europea a la pandèmia.

El president del Govern espanyol rep avui a la Moncloa el primer ministre italià, Giuseppe Conte, qui també ha passat per Portugal en el marc d’un viatge per reforçar aliances de cara a la cimera d’aquest mes a la Unió Europea per debatre sobre el Fons de Recuperació.

«Esperit de victòria»

En l’entrevista, Sánchez celebra que els espanyols hagin actuat «amb disciplina, resistència i esperit de victòria» davant del coronavirus, que tot i que ha colpejat de forma «duríssima» el país, no l’ha abatut. Per això, després dels esforços de països com Espanya i Itàlia, creu que «ara Europa ha d’estar a l’altura dels seus pobles».

Per a això aposta per no disminuir la dimensió del Fons de Recuperació, encara per aprovar pels estats membres, i els recursos han d’arribar «de pressa i durant un llarg arc de temps per fer estructural la recuperació econòmica» a la crisi.

Aquest acord, remarca, «es pot i ha» d’arribar al juliol: «No podem esperar més, els ciutadans no ho comprendrien i tampoc els actors econòmics. Hem viscut una pandèmia inèdita, hem de donar una resposta conjunta i igualment inèdita», diu.

D’altra banda Sánchez apunta que Espanya té un «accés adequat al crèdit» i per això no veu necessari accedir al Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE), una eina molt qüestionada a Itàlia.

«Països frugals»

Notícies relacionades

El president espanyol també té paraules per als considerats «països frugals», com els Països Baixos, pels quals expressa respecte però considera que «han de reconèixer que no hi ha un país que dona i un altre que rep, el Fons és una caixa comuna a què tots contribuïm».

Quant a la situació actual d’Espanya en plena temporada turística, Sánchez considera que és «un país segur» en el qual s’han fet tres milions i mig de proves i augmentat el personal sanitari en aeroports: «El risc zero no existeix, però hem de reconquistar les nostres vides».