Detingut el policia implicat en la mort de l'afroamericà als EUA

L'agent Derek Chauvin ja havia sigut expulsat del cos amb els altres tres companys que van participar en l'incident

zentauroepp53575669 editors note  graphic content    files  in this file still i200529195405

zentauroepp53575669 editors note graphic content files in this file still i200529195405 / DARNELLA FRAZIER

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’agent Derek Chauvin ha sigut detingut aquest divendres per la seva suposada responsabilitat en la mort de l’afroamericà George Floyd a l’arrestar-lo dilluns passat a Minneapolis (Minnesota, EUA), un fet que ha desencadenat una onada de protestes al país.

El comissionat de Seguretat Pública de Minnesota, John Harrington, citat per mitjans locals, ha anunciat que Chauvin va ser arrestat pel seu presumpte paper en la mort de Floyd.

L’agent va aparèixer en un vídeo gravat per transeünts quan Floyd era detingut dilluns passat, en què se’l veia amb el genoll pressionant el coll de la víctima, que es queixava que no podia respirar.

Harrington no va precisar els càrrecs que afronta el policia, que amb els tres companys que van participar en l’incident va ser expulsat del cos, i es va limitar a assenyalar que està sota custòdia de l’Oficina de Detencions Penals de Minnesota.

«En aquest punt, no tinc més informació sobre les decisions pel que fa als càrrecs», ha indicat el comissionat en una roda de premsa, en què ha afegit que aquesta informació la proporcionarà l’oficina del fiscal del comtat.

Floyd va morir dilluns, després de ser detingut per la sospita d’haver intentat utilitzar un bitllet fals de 20 dòlars en un supermercat. En vídeos gravats per transeünts es veu Chauvin amb el genoll sobre el coll de Floyd durant minuts.

«Sisplau, sisplau, sisplau, no puc respirar. Sisplau», se sent dir a Floyd, mentre agonitza.

El «no puc respirar» de Floyd s’ha convertit, precisament, en el crit de les protestes dels últims dies a Minneapolis, que s’han estès per altres llocs del país.

Dijous, les protestes es van intensificar després que el fiscal del comtat de ’Hennepin –amb jurisdicció sobre Minneapolis-, Mike Freeman, comparegués per anunciar que no tenia la intenció d’imputar càrrecs ni de detenir Chauvin.

Harrington va dir en la roda de premsa que la detenció de Chauvin no s’havia dut a terme abans, perquè volien esperar a aclarir els «dubtes raonables» sobre la seva presumpta responsabilitat en els fets.

El governador de Minnesota, Tim Walz, en roda de premsa, va fer aquest divendres una crida perquè s’acabin els saquejos durant les protestes i va prometre actuar «ràpid».

«No vull ser condescendent amb vostès, com a home blanc, sobre aquestes experiències que viuen, però els demano que ens ajudin», va instar Walz.

«Ajudin-nos a fer servir maneres humanitàries perquè puguem restaurar la justícia al carrer per tal que els que estan expressant ràbia i ira i demanen justícia siguin escoltats, i no els que llancen còctels molotov contra els comerços», va dir.

Notícies relacionades

Així mateix, el governador va considerar que els problemes que ha ocasionat la mort de Floyd no poden ser abordats fins que la calma torni al carrer.

«El que el món ha vist des de la mort de George Floyd, dilluns, és un dolor visceral, una comunitat que intenta entendre qui som i on anem a partir d’aquí», va destacar.