«¡NO PUC RESPIRAR!»

Un altre cas de letal violència policial tenyida de racisme sacseja els EUA

George Floyd, un home negre, va morir després de passar minuts asfixiat pel genoll d'un policia blanc

L'FBI ha obert una investigació i quatre agents de Minneapolis han sigut acomiadats

zentauroepp53538717 inter mineapolis minneapolis200526173910

zentauroepp53538717 inter mineapolis minneapolis200526173910

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

«¡No puc respirar!». Des que el 2014 Eric Garner va morir asfixiat per la maniobra d’ofec prohibida que li va aplicar un agent de policia blanc a Staten Island, les últimes paraules que va repetir anguniosament vuit vegades el corpulent home negre es van convertir en un dels clamors amb què als Estats Units s’apressa a la justícia racial i al final de la letal violència policial tenyida de racisme. Aquest dilluns a Minneapolis, no obstant, van tornar a sortir, agòniques, de la boca d’un altre home negre, George Floyd, que va morir després de passar diversos minuts a terra, ja emmanillat i immobilitzat pel genoll d’un agent blanc clavat sobre el seu coll. «¡No puc respirar! ¡no em mateu!», implorava Floyd, mentre les càmeres de testimonis gravaven un vídeo esgarrifós que s’ha compartit en xarxes socials. I la frase, esclat d’indignació i ràbia, s’eleva una altra vegada.

En les imatges es veu Floyd al terra, amb la cara aixafada contra l’asfalt pel genoll del policia blanc, mentre un altre agent de trets asiàtics manté a distància els testimonis, arribant a dir-los en un moment «no prengueu drogues». Els testimonis, per la seva part, interpel·len el policia perquè retiri el genoll del coll de Floyd, a qui veuen sagnant pel nas, plorant. «¡No s’està movent!», clama un. «¿L’has matat?», pregunta’n un altre.

Qui va gravar el vídeo compartit va ser Darnella Frazier i la seva conclusió és clara. «La policia el va matar, ‘bro’, allà al davant de tot el món», va dir convençuda en un altre vídeo penjat a Facebook dilluns a la nit, en el qual va repassar com «la policia no se’l prenia seriosament» quan reclamava aire, o com van ignorar una bombera fora de servei que els instava que li prenguessin el pols. «Han matat aquest home, directament l’han matat».

Versió inicial, vídeo i acomiadaments

Segons la versió policial inicial, al voltant de les vuit de la tarda es va rebre una trucada alertant d’un cas de falsificació o ús de documents falsos en un negoci. Quan van arribar els agents van localitzar en un cotxe a prop de la botiga de queviures Cup Foods el sospitós, que suposadament estava «sota la influència» d’alcohol o drogues. Quan va sortir, asseguren, «va oferir resistència física». Llavors, segons el comunicat policial, «van aconseguir emmanillar-lo i es van adonar que semblava estar patint problemes mèdics» i van avisar una ambulància. Aquesta el va traslladar a un hospital, «on va morir poc després».

Les imatges, no obstant, mostren una cosa més esborronadora, com el relat dels testimonis. Els dos agents, que tenien actives les càmeres que ara porten molts policies als EUA, van ser inicialment col·locats en baixa administrativa (tot i que amb salari) i l’FBI  i les autoritats estatals han obert una investigació. Aquest mateix dimarts, amb la indignació en augment, el cap de policia ha informat en roda de premsa que s’ha acomiadat quatre agents involucrats en el cas, tot i que no han sigut identificats públicament.

L’alcalde de la ciutat, Jacob Frey, ha mostrat el seu suport total als acomiadaments. «És la decisió correcta per a la nostra ciutat, per a la nostra comunitat, per al nostre departament de policia», ha dit l’alcalde.

Notícies relacionades

Hores abans, Frey també havia emès un comunicat que va obrir recordant que «ser negre a Amèrica no hauria de ser sentència de mort». 

Però dilluns, a l’asfalt de Minneapolis, com fa menys de set anys a la vorera al costat d’una botiga de Nova York, ho va ser. I una altra vida negra es va quedar sense aire. I l’aparent botxí portava uniforme.