RACISME A LES INSTITUCIONS

Creixents protestes als EUA per la violència policial contra els negres

Els episodis vandàlics sacsegen els carrers de Minneapolis, on un agent blanc va asfixiar George Floyd

protestas / periodico

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La ràbia, la indignació i el cansament  també són virals i als Estats Units les protestes per la violència policial contra els negres s’han propagat més enllà de Minneapolis, on dilluns va morir George Floyd després que un agent el mantingués, ja emmanillat i immobilitzat al terra, asfixiat durant diversos minuts amb el genoll al seu coll. Dimecres hi va haver una segona nit de protestes a la ciutat, esquitxades per actes vandàlics, i també es van viure manifestacions en llocs com Los Angeles o Memfis.

Ni l’acomiadament dels quatre policies implicats en el letal arrest de Floyd, sospitós d’haver intentat pagar amb un bitllet fals de 20 dòlars i que no anava armat, ni la promesa de l’FBI i el Departament de Justícia de liderar una «robusta investigació» i fer del cas una «prioritat» han calmat la frustració a Minneapolis, on el departament de policia té un llarg historial d’ús excessiu de violència i de discriminació racial. A la ciutat els negres són víctimes del 60% de les morts a trets per part de la policia, quan representen el 20% de la població.

Fins i tot l’alcalde, Jacob Frey, ha demanat que l’agent que va asfixiar Floyd, un policia blanc amb 19 anys al cos i antecedents de reprimendes per racisme, sigui arrestat i imputat, una cosa que també demanen familiars del mort, que tenia 46 anys i dos fills. ¿Per què no és a la presó l’home que va matar Floyd?», es va preguntar el primer edil. «Si ho haguéssim fet vostè o jo, seríem entre reixes».

Escalada de violència

Les protestes a Minneapolis van començar dimarts, quan es va fer públic l’agònic vídeo, i tot i que van ser predominantment pacífiques, la tensió va augmentar i la policia va acabar utilitzant gasos lacrimògens i projectils de goma. Dimecres va passar el mateix, i es va anar intensificant la còlera i es van viure incidents vandàlics, amb negocis incendiats i saquejats. Hi va haver cinc ferits de bala i un d’ells, aparentment un dels saquejadors, va morir. I polítics locals, de l’alcalde a la congressista Ilhan Omar, han fet crides a la pacificació. «La violència només engendra violència», va tuitejar Omar.

Notícies relacionades

El cas ha capturat l’atenció nacional. El president, Donald Trump, va tuitejar sobre la qüestió dimecres, quan va dir que havia sol·licitat que «s’acceleri la investigació», va donar el condol a família i els amics de Floyd i va prometre que «¡es farà justícia!». Aquest dijous, la demòcrata Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra de Representants, ha assegurat en roda de premsa que «vam veure un assassinat a la televisió, i no era en defensa pròpia».

Un departament qüestionat

A Minneapolis, mentrestant, ressusciten les crides a obrir un procés d’investigació federal per regenerar un problemàtic departament de policia on, segons informes públics, només un 1% de les queixes contra els seus agents acaben en accions disciplinàries. «El fet que aquests agents (involucrats en la mort de Floyd) estiguessin sent gravats per testimonis i mantinguessin la seva conducta t’ho mostra tot sobre la cultura del Departament de Policia de Minneapolis», ha dit a ‘The New York Times’ Michelle Gross, presidenta del grup Comunitats Unides contra la Brutalitat Policial. «Es pensen que són immunes a haver de retre comptes de qualsevol tipus. Es pensen que poden fer el que vulguin impunement».