crisi sanitària

El Brasil és el país amb més morts diàries de Covid-19

Aquest dimarts van perdre la vida 1.039 persones. La quantitat total de defuncions s'acosta a les 24.000 i la dels infectats, a 400.000

Les noves xifres tenen lloc enmig de l'escàndol a Rio de Janeiro per la desviació de fons destinats a combatre el coronavirus

AME2354. SAO PAULO (BRASIL), 26/05/2020.- Vista aérea este martes desde un dron que muestra a trabajadores enterrando víctimas mortales de la pandemia COVID-19, en el cementerio de Vila Formosa, el más grande de América Latina, en Sao Paulo (Brasil). Brasil confirmó 807 nuevas muertes por coronavirus el lunes, con lo que el total de fallecidos llegó a 23.473, mientras que los casos ascendieron a 374.898, según informó el Ministerio de Salud. EFE/ PAULO WHITAKER

AME2354. SAO PAULO (BRASIL), 26/05/2020.- Vista aérea este martes desde un dron que muestra a trabajadores enterrando víctimas mortales de la pandemia COVID-19, en el cementerio de Vila Formosa, el más grande de América Latina, en Sao Paulo (Brasil). Brasil confirmó 807 nuevas muertes por coronavirus el lunes, con lo que el total de fallecidos llegó a 23.473, mientras que los casos ascendieron a 374.898, según informó el Ministerio de Salud. EFE/ PAULO WHITAKER / PAULO WHITAKER (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

La pandèmia treu a la llum les zones més fosques de la política brasilera. Les 1.039 morts de dimarts passat van convertir el gegant sud-americà en el país amb més defuncions diàries al món. Els especialistes creuen que aquesta primacia no serà provisional. Els casos letals perforen la barrera dels 25.000. El nombre d’infeccions s’acosta oficialment a les 400.000. Les projeccions de dues universitats estimen que és set vegades més gran.

Mentrestant, la política sanitària continua a la deriva. Després de la dimissió de l’oncòleg Nelson Teich, el Ministeri de Salut continua vacant. Ara per ara el condueix un expert en logística, el general Eduardo Pazuello. El president, Jair Bolsonaro, l’ha envoltat d’altres uniformats. Teich va donar el cop de porta perquè s’oposava a la utilització de la cloroquina per tractar els malalts de Covid-19. El temps no es va demorar a donar-li la raó. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) acaba de descartar de ple el potencial curatiu d’aquest medicament.

Notícies relacionades

Mentrestant, la Covid-19 accelera la seva disseminació. Una enquesta realitzada per l’organització Viva Rio va mostrar que el 75,5% de les persones amb símptomes a les barriades populars, conegudes com a faveles, no van buscar atenció sanitària. La meitat coneix algú pròxim que ha mort de la malaltia. El 10% de les morts van tenir lloc a les cases, sense assistència mèdica. Viva Rio estima que el nombre de persones contagiades només en aquestes comunitats de la «ciutat meravellosa» aviat pot arribar a 150.000.

Escàndol a Rio

L’estat de Rio de Janeiro és precisament focus d’un escàndol en el qual convergeixen la pandèmia i la corrupció. El governador Wilson Witzel és investigat per la presumpta desviació de recursos sanitaris destinats a afrontar la crisi del coronavirus. Witzel és tan ultradretà com Bolsonaro. Però la relació entre ells s’ha deteriorat. Després del que ha passat amb ell, la fiscalia general va posar la mirada en vuit estats més on hi ha la sospita d’irregularitats en els contractes pel sector de la salut.