CORONAVIRUS

Trump restringeix l'entrada als EUA des del Brasil

El país sud-americà és ja el segon del món en contagis i acumula més de 22.600 morts

Als EUA, que van imposar restriccions similars a la Xina i la UE, la xifra de morts s'acosta a 100.000

bolsonaro / periodico

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Donald Trump i Jair Bolsonaro són dos líders en sintonia, fins i tot en la seva polèmica defensa del desaconsellat ús de la cloroquina i la hidroxicloroquina contra el coronavirus, però la pandèmia ha aixecat una barrera entre tots dos. Aquest diumenge, quan els EUA s’acosten a les 100.000 víctimes mortals en la pandèmia i quan el Brasil s’ha confirmat com el segon del món amb més casos registrats per davant de Rússia, i amb 22.666 persones mortes ja, la Casa Blanca ha anunciat que restringeix l’entrada de viatgers no nord-americans procedents del país sud-americà.

L’ordre dictada per la Casa Blanca, que entrarà en vigor divendres, és similar a la que des de fa mesos prohibeix l’entrada als qui en els 14 dies previs a la seva arribada als EUA han estat a la Xina, la majoria de països europeus, el Regne Unit i Irlanda i l’Iran. No afecta nord-americans o residents legals i els seus familiars directes, així com tampoc un nombre limitat de visats, i en queda exempt el comerç bilateral.

Ja aquesta setmana Trump havia avançat que estudiava imposar la restricció, que la portaveu de la Casa Blanca, Kaleigh McEnany, ha definit aquest diumenge a l’anunci oficial d’«acció decisiva» del president «per protegir el país».

Clatellada per a Bolsonaro

Tot i que no hi ha hagut un comunicat oficial des de Brasília Filipe Martins, assessor especial de la presidència de Bolsonaro, ha intentat emmarcar en una sèrie de tuits la decisió de Washington com una mera formalitat. «No hi ha res específic contra el Brasil», ha escrit, instant a «ignorar la histèria de la premsa».

Hores després ha penjat un fil minimitzant la importància de la restricció i ha retuitejat un missatge del Consell Nacional de Seguretat dels EUA en el qual s’anuncia la donació de 1.000 ventiladors mèdics i es diu que «els EUA reconeixen els forts esforços del govern brasiler».

Notícies relacionades

Malgrat aquests tuits, el cert és que la decisió de Washington és una clatellada per a Bolsonaro, que viu forts moments de tensió política. El president ha perdut dos dels seus ministres de Salut i està sent qüestionat per la seva gestió davant d’una pandèmia que amenaça d’activar una bomba de mort i misèria al país però a la qual ell ha restat importància, ignorant advertències d’experts mèdics o burlant-se de mesures de distanciament social.

Aquest mateix diumenge va participar, sense mascareta, en una de les manifestacions que ell mateix arenga per defensar el seu govern enmig de l’escàndol polític intensificat des de la dimissió del ministre de Justícia davant dels intents de Bolsonaro de blindar els seus fills per evitar que siguin investigats