crisi sanitària mundial

Les protestes contra les restriccions pel virus a Alemanya pugen de to

Milers de persones participen, per tercer cap de setmana consecutiu, en concentracions convocades per grups d'ideologia dispar

zentauroepp53436755 stuttgart  germany   16 05 2020   people stand during a demo200516174917

zentauroepp53436755 stuttgart germany 16 05 2020 people stand during a demo200516174917 / RONALD WITTEK

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Milers d’alemanys han tornat a sortir avui al carrer, el tercer cap de setmana consecutiu, per protestar contra les restriccions imposades pel Govern d’Angela Merkel per contenir l’expansió del coronavirus, que afecta un total de 173.152 persones al país i ja ha deixat 7.824 morts.

Malgrat que el nombre de morts a Alemanya és més baix que a la majoria dels països europeus i que s’han alleugerit algunes mesures, les protestes han pujat de to. Ahir, les manifestacions es van dur a terme a ciutats com Berlín, Munic, Dortmund o Stuttgart. A la capital es van concentrar centenars de persones en diversos punts de la ciutat, mentre que a Stuttgart, on la setmana passada els participants van desobeir les regles de distanciament social i ni tan sols portaven mascaretes, es van concentrar unes 2.000 persones.

Les mesures restrictives han tingut com a conseqüència el naixement de diversos moviments de protesta, batejats a les xarxes socials com a «covidiots», per considerar que amb la seva actitud poden provocar una segona onada d’infeccions. Alguns s’han caracteritzat per fer-se eco de teories conspiranoiques, eslògans d’extrema dreta o estar en contra de les vacunes 

Campanya de desinformació 

Un d’aquests nous grups s’anomena ‘Resistència 2020’ i està liderat per un advocat de l’est de Leipzig i un metge del sud-oest d’Alemanya. Tots dos qüestionen les estadístiques oficials del virus i critiquen una classe política que titllen d’«elitista» Un altre grup, anomenat ‘Compacte’, es defineix a si mateix com l’«espasa afilada contra la propaganda imperial». «¿Per què no ens diu la veritat, senyora Merkel? ¿Com és que estem perdent la nostra llibertat, feina i salut?» es pregunta ‘Compacte’ a la seva pàgina web.

Els mitjans alemanys han suggerit que Rússia podria estar darrere una campanya de desinformació que està estimulant els manifestants.

Després d’haver-se guanyat el respecte mundial per mantenir baixa la taxa de mortalitat a Alemanya, Merkel va cedir la setmana passada a la pressió d’alguns dels poderosos primers ministres regionals d’Alemanya i va acceptar una reobertura gradual de les escoles, les botigues i els restaurants i fins i tot de la Bundesliga.

Enquestes recents

Notícies relacionades

No obstant, Merkel, ha advertit repetidament sobre una segona onada d’infeccions. Un lleuger augment del nombre de contagis aquesta setmana ha causat preocupació. 

La majoria dels alemanys aproven la gestió de la crisi de Merkel. Les enquestes mostren que el suport a la seva conservadora aliança CDU-CSU ha augmentat el 40%. Una enquesta publicada dijous va mostrar que el 56% de la població recolza les actuals mesures de tancament.