Merkel es mostra disposada a augmentar la contribució alemanya al pressupost europeu

La cancellera avança que la cimera de Brussel·les no tancarà una resposta a la crisi del Covid-19

La dirigent evita referir-se a la proposta de Sánchez de crear un fons europeu amb deute perpetu

zentauroepp53207634 berlin  germany   23 04 2020   german chancellor angela merk200423112202

zentauroepp53207634 berlin germany 23 04 2020 german chancellor angela merk200423112202 / FILIP SINGER

1
Es llegeix en minuts
EFE

 La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha afirmat aquest dijous que Alemanya està disposada temporalment a fer aportacions més elevades al pressupost europeu per ajudar els socis més afectats per la pandèmia del coronavirus. «Alemanya està disposada, en l’esperit de la solidaritat i de forma temporal, a fer contribucions clarament més elevades al pressupost comunitari» per ajudar els socis més afectats pel Covid-19, ha assegurat en una declaració de govern davant del Bundestag (Cambra baixa).

Merkel ha reiterat que emetre deute comú europeu –com els coronabons– implicaria reformar els tractats comunitaris i la ratificació dels parlaments nacionals, una opció que tardaria molt temps a poder-se posar en pràctica, quan la crisi actual requereix ajuts financers urgents. Per això va advocar per «instruments ràpids».

Els ‘coronabons’

Notícies relacionades

La cancellera no s’ha referit a la proposta espanyola de crear un fons europeu amb deute perpetu d’1,5 bilions d’euros, una iniciativa que pretén atreure els socis més contraris als ‘coronabons’ i el seu principal defensor, Itàlia. Merkel sí que ha advertit que la videoconferència d’aquesta tarda dels 27 caps d’Estat i Govern de la UE no tancarà tots els detalls de la resposta comunitària ni el seu abast financer, però pretén establir les bases del programa conjuntural comunitari.

«Europa no és Europa si en un moment d’emergència no actua de forma conjunta»

Angela Merkel

Cancellera alemanya

«Europa no és Europa si no s’entén com a tal. Europa no és Europa si en un moment d’emergència no actua de forma conjunta», ha recalcat la cancellera. S’ha de veure «com vol ser Europa», una cosa que s’evidenciarà en la resposta conjunta a la crisi del coronavirus.  «El que passa a Europa és important per a nosaltres», ha destacat la cancellera, que va repetir el seu mantra que «a la llarga a Alemanya només li anirà bé si a Europa li va bé». EFE