PANDÈMIA GLOBAL

La mascareta, obligatòria a Alemanya des de dilluns

Alguns comerços han obert les portes, tot i que el distanciament social continuarà vigent fins al maig

zentauroepp53206801 21 04 2020 escaparate con mascarillas en berl n  politica in200423105633

zentauroepp53206801 21 04 2020 escaparate con mascarillas en berl n politica in200423105633 / Jorg Carstensen dpa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’ús de la mascareta als espais públics serà obligatori a tot Alemanya a partir de dilluns, després d’unir-se a aquesta decisió l’estat federat de Bremen (nord), últim del país en adoptar aquesta mesura per contenir el Covid-19.

Les autoritats d’aquest ‘land’, el més petit d’Alemanya, amb uns 690.000 habitants, van anunciar que a partir de dilluns serà preceptiva la mascareta tant per anar en transport públic com per anar a comprar o altres comerços.

Alguns estats federats alemanys, com Baviera i Saxònia, van implantar ja aquesta obligatorietat a principis de setmana, mentre que en altres, com en la ciutat estat de Berlín, es va optar per fer-la efectiva al començament de la setmana que ve.

El Govern de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i els líders dels poders regionals van expressar ja la setmana passada, en una reunió per videoconferència, la «recomanació expressa» del seu ús.

Cada ‘land’ implementa les mesures

No obstant, correspon a cada ‘land’ la seva implementació, tal com ha passat amb la resta de les mesures imposades per frenar la pandèmia del coronavirus.

A Alemanya no hi ha hagut fins ara un confinament estricte de la població, sinó que s’ha aplicat la norma del distanciament social i el tancament parcial de la vida pública.

L’exercici a l’aire lliure ha sigut sempre possible, tot i que de forma individual. Estan prohibides les reunions o sortides de més de dues persones, ampliables en cas de ser gent que conviu en una mateixa llar.

A principis d’aquesta setmana van començar a alleujar-se algunes restriccions, de manera que han obert ja o hi són en via de fer-ho els comerços amb dimensions fins a 800 metres quadrats.

La norma del distanciament social es mantindrà almenys fins al 3 de maig a Alemanya, segons van acordar la gran coalició de Merkel i els poders regionals. Les escoles i universitats obriran gradualment a partir del 4 del mes que ve, tot i que a ritme diferent segons els ‘lands’.

A Berlín obriran així mateix llavors museuszoològics i altres recintes públics. Els grans actes, per a més de 5.000 persones, continuaran prohibits a la capital i ciutat estat fins almenys el 24 d’octubre.

Notícies relacionades

Alemanya és el cinquè país del món quant a nombre de contagis: 145.694, segons les xifres de l’Institut Robert Koch (RKI), que situa en 4.879 el nombre de víctimes mortals i en 99.400 el de pacients recuperats.

La universitat nord-americana Johns Hopkins, amb una recopilació de dades més dinàmica, eleva els contagis a Alemanya a 148.074, el de morts a 4.901 i deixa el de recuperats en 99.400. EFE