CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

El Regne Unit, el país europeu on el virus creix més

Critiques a la gestió del cap del Govern britànic durant les primeres setmanes de la pandèmia

L'Executiu va enviar 260.000 peces de protecció a la Xina en comptes d'aprovisionar-se per al futur

zentauroepp53171243 cyclists ride up the mall towards buckingham palace in centr200419183108

zentauroepp53171243 cyclists ride up the mall towards buckingham palace in centr200419183108 / GLYN KIRK

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Regne Unit ja és el país d’Europa on el coronavirus creix més actualment. La setmana passada es va acostar en dues ocasions als 900 morts en només un dia. Aquest diumenge la xifra de morts s’ha acostat gairebé als 600, amb un total que sobrepassa lleugerament els 16.000 morts. 

L’avenç de la malaltia és especialment greu després de saber-se que el primer ministre, Boris Johnson, va ignorar la gravetat de la pandèmia i l’alerta dels científics, que instaven el Govern britànic a prendre mesures preventives. El primer ministre va perdre cinc setmanes vitals per limitar l’expansió del coronavirus al Regne Unit i equipar els hospitals i el personal sanitari dels materials de protecció necessaris.

‘The Sunday Times’ ha revelat com el dirigent va faltar a cinc reunions del Comitè d’Emergència Nacional Cobra sobre la crisi sanitària, celebrades entre finals de gener i al llarg del febrer. En aquell període, Johnson va passar unes «vacances de treball» fora de Londres. Quan s’havia d’estar comprant material de protecció contra el Covid-19, que ara falta diàriament, l’Executiu va enviar 260.000 peces d’aquest tipus a la Xina, que lluitava contra el furor de l’epidèmia.

Primer ministre «a temps parcial» 

El diari critica la falta de lideratge de Johnson en l’actual crisi. Després d’unes llargues vacances nadalenques en una luxosa illa del Carib amb la seva nòvia, Carrie Symonds, al febrer el primer ministre se’n va anar 12 dies al camp amb la seva promesa, l’embaràs de la qual i el compromís matrimonial eren secrets.

Durant aquell període, segons el ‘Sunday Times’, va demanar als seus ajudants que reduïssin al mínim els dossiers oficials que li enviaven. Johnson estava ocupat a resoldre assumptes familiars, com informar els seus de les novetats respecte Carrie. «Les relacions amb els seus fills han sigut tenses des de la separació amb la seva exdona, Marina Wheeler, i després que l’any passat a ella li diagnostiquessin un càncer, les desavinences s’han agreujat», assenyala el diari. Des de l’oposició van acusar Johnson de ser un primer ministre «a temps parcial».

A finals de febrer, els assessors científics, als que fins aleshores ningú semblava escoltar, advertien que, sense una intervenció urgent, 380.000 persones podien perdre la vida al Regne Unit. «No es pot anar a la guerra si el teu primer ministre no hi és», ha comentat ara des de l’anonimat un assessor de Downing Street, trencant l’estricta llei del silenci que regna a l’equip governamental. 

«Boris Johnson no va presidir cap míting. Li agrada marxar a passar uns dies al camp. Els caps de setmana no treballa. És com treballar per a un cap al vell estil, en un govern local fa vint anys. Teníem realment la sensació que no va fer cap planificació urgent per a la crisi», afegeix la font.  Els seus pitjors temors sobre el comportament de Johnson es van confirmar. «Va ser exactament com temíem que seria».

La situació als geriàtrics

Michael Gove, el ministre del Gabinet, ha confirmat les absències de Johnson i ha sortit en la seva defensa. «Els primers ministres no van regularment als gabinets Cobra i la idea que [Johnson] es va saltar reunions crítiques per a la nostra resposta davant el coronavirus és grotesca», ha declarat a la BBC.  «Tots els Governs cometen errors, inclòs el nostre», ha afegit.

Notícies relacionades

El nou líder laborista, Keir Starmer, ha criticat Johnson per haver «perdut el combat» durant les primeres setmanes de l’epidèmia. Convalescent encara del coronavirus a la residència de camp de Chequers, la seva actuació en la primera etapa és encara més qüestionable vist el que ha passat després i l’increment del nombre de víctimes.

Les xifres de morts al Regne Unit no expliquen els òbits a les residències geriàtriques. D’acord amb The National Care Forum (NCF), que reuneix més de cent organitzacions del sector, són més de 4.000 els avis i impedits que han mort contagiats. A finals de març el director de la sanitat pública (NHS) a Anglaterra, Stephen Powis, va declarar que s’haurien fet les coses bé si el país «hagués aconseguit mantenir la xifra de morts per sota dels 20.000». Ja sembla haver-se arribat a aquesta trista suma i l’epidèmia continua lluny d’estar controlada.