EPIDÈMIA EUROPEA

Itàlia suma 2.972 casos de coronavirus, la xifra més baixa des del 13 de març

El país transalpí acumula ja 21.067 defuncions per Covid-19 des que va començar l'epidèmia

zentauroepp53013094 madrid  03 04 2020 sociedad  coronavirus    hospital puerta 200403112831

zentauroepp53013094 madrid 03 04 2020 sociedad coronavirus hospital puerta 200403112831 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domenech

Itàlia suma 602 nous morts en les últimes 24 hores a la xifra total de morts per Covid-19, que arriba ja a 21.067 persones. Malgrat que la xifra de morts continua creixent per segon dia consecutiu, la xifra d’encomanats ha sigut la més baixa des del 13 de març amb 2.972. 

Fins ara, a Itàlia s’han comptabilitzat des de l’inici de l’epidèmia 162.488 casos i continua sent el segon país amb més contagis després dels Estats Units, que lideren la llista de contagis de Covid-19.

No reobrirà les escoles

Contràriament al que han decidit alguns països europeus, Itàlia no reobrirà les escoles i universitats fins al curs que ve. El que encara està en dubte és si el mes de juliol serà recuperat des d’un punt de vista didàctic com a ampliació de l’actual curs. 

També sembla ja cert que l’any escolar 2019-2020 no acabarà amb un aprovat general per a tots els alumnes, des de primària fins a la universitat. «Seria una injustícia», afirmen totes les parts socials, que estan d’acord per una vegada.

Educació, associacions nacionals de professors i de directius d’unitats escolars, a més dels sindicats, estan debatent i organitzant en aquestes hores com resoldre les nombroses qüestions vinculades al tancament didàctic, que afecta 8,5 milions d'alumnes.

La qüestió no incumbeix només al curs actual, sinó també el que ve, ja que es plantegen com recuperar els mesos perduts. A sobre de la taula la ministra Lucia Azzolina ha posat tres mil milions per resoldre-ho, tot i que resulta complex. 

Incògnites del nou curs

Entre les hipòtesis més acreditades que s’estudien hi ha la d’organitzar el pròxim curs amb dos torns de lliçons, vist que resultaria impossible doblar-les per a tothom simultàniament mantenint-los a una distància de seguretat (el famós metre i mig). Alhora, ja que no en tots els centres es podria aplicar la mesura, la solució a la qual es dirigeixen les autoritats és que, almenys els primers mesos del curs que ve, constitueixin una barreja de classes orals i classes a la distància, però amb la idea que tots, al final, tornin a les classes.

Notícies relacionades

«La didàctica ‘online’ no és democràtica», explica Domenico Squillace, president del conegut centre escolar Voilta de Milà, que il·lustra que no és el mateix una aula que una taula de cuina amb els familiars al voltant.

Una altra qüestió sobre la taula, abans de la reobertura, és que tots els alumnes passin una anàlisi virològica obligatòria abans de tornar a les aules, per verificar si són positius al virus. «De cap altra manera no serà possible recuperar els retards i ajudar als alumnes menys preparats», remarca Squillace, afegint que «si es fan abans les anàlisis, s’eviten els dobles torns».