ELECCIONS ALS EUA

Obama oficialitza el seu recolzament a Biden en el duel amb Trump

L'anunci en un vídeo aquest dimarts arriba un dia després que el progressista Sanders donés suport públicament al moderat

Feia mesos que l'expresident treballava a l'ombra per evitar una llarga i desagradable guerra intestina com la del 2016

aguasch36224825 jjl02 washington  estados unidos  09 11 2016   el presidente161109212622

aguasch36224825 jjl02 washington estados unidos 09 11 2016 el presidente161109212622 / MICHAEL REYNOLDS

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Durant mesos l’expresident dels Estats Units Barack Obama ha buscat projectar una imatge de neutralitat i imparcialitat mentre el Partit Demòcrata entaulava la seva batalla de primàries per elegir el candidat que s’enfrontarà, en les eleccions presidencials previstes per al novembre, a Donald Trump. Aquest dimarts, ja amb Joe Biden com a presumpte nominat després de la suspensió fa una setmana de la campanya de Bernie Sanders, Obama ha donat públicament, i declarant-se «molt orgullós», el seu suport a qui va ser el seu vicepresident.

Vint-i-quatre hores després que el progressista senador de Vermont anunciés el seu recolzament al seu antic rival, Obama ha penjat en xarxes socials un vídeo fent aquest pas. I en només 12 minuts, més de tres anys després d’haver abandonat la Casa Blanca, ha demostrat estar en plena forma, d’oratòria i política. El seu missatge ha combinat humanitat, empatia i rigor davant la crisi del coronavirus amb la defensa de Biden com a ésser humà i com a candidat, una picada d’ullet clara i imprescindible a l’ala més progressista del partit i als seguidors de Sanders recelosos de la moderació de Biden, i la contundent denúncia del fons i les formes de Trump i els republicans, la política dels quals ha dit que està marcada per «corrupció, indiferència, actuació en interès propi, desinformació, ignorància i pura mesquinesa».

Treball a l’ombra

El pas d’Obama era esperat i esperable i culmina mesos d’un esforç per mantenir distàncies públicament de la carrera, tot i que a l’ombra l’expresident hi ha estat implicat, i molt. Com contava aquest dimarts ‘The New York Times’, Obama «durant mesos es va mantenir en pròxim contacte amb líders del partit per intentar evitar que es repetís la prolongada i desagradable carrera de primàries del 2016», que van entaular Sanders i la finalment nominada aquell any, Hillary Clinton.

Un cop estava clar que Biden seria, pràcticament amb seguretat, el nominat, va arribar a dir a un amic que necessitava «accelerar el desenllaç» i va mantenir almenys quatre llargues converses amb Sanders. Aquestes xerrades, segons fonts pròximes al senador, van jugar un paper significatiu en la seva decisió de suspendre la seva campanya la setmana passada i donar el seu recolzament aquest dilluns a Biden.

Buscant els sanderistes

En el seu missatge d’aquest dimarts, Obama s’ha esforçat especialment per lloar Sanders, que ha definit com «un original». I en un clar esforç per convèncer els seguidors del socialista demòcrata també ha volgut remarcar el pes i l’èxit que ha tingut a l’hora de fer més progressista al Partit Demòcrata, al qual ha recordat que «haurà de ser gosat».

«Si jo em presentés avui, no faria la mateixa campanya ni sobre la mateixa plataforma que el 2008», ha dit Obama, que ha assegurat que, «fins i tot abans que la pandèmia posés el món de cap per avall, ja estava clar» que es necessitava un «canvi estructural real». I, tot i que no ha arribat tan lluny com defensar directament propostes de Sanders, com ara la sanitat universal gratuïta o el Green New Deal, ha suggerit que són camins que han de seguir-se anant més enllà de mesures que ell va adoptar durant els seus mandats, com la reforma sanitària o la firma de l’Acord de París contra el canvi climàtic.

Un actiu de campanya

Notícies relacionades

Obama, segons fonts del seu entorn, està disposat a fer el que la campanya de Biden demani d’ell, tot i que també aconsella cautela per preservar el seu capital polític i evitar la percepció que d’alguna manera està acudint al rescat de Biden. I la seva entrada en la carrera en qualsevol cas donarà importants eines a Biden.

Obama pot aportar la seva acollida i popularitat, tot i que aquests atributs no van ser suficients per evitar la derrota de Clinton davant de Trump. Però, a més, serà transcendental, per exemple, el seu paper per recaptar fons, missió imprescindible per afrontar la bestial maquinària de recaptació de Trumpimparable fins i tot en mig de la crisi del coronavirus. Només en el primer trimestre del 2020, la campanya de reelecció del president i el Comitè Nacional Republicà van sumar 212 milions de dòlars a les seves arques.