EL FUTUR D'EUROPA

Portugal qüestiona si Holanda vol formar part de la UE

«Hem de saber si podem continuar amb 27 o si hi ha algú que vulgui quedar-se fora», diu el primer ministre Costa

zentauroepp52856915 costas centeno200325140248

zentauroepp52856915 costas centeno200325140248 / MANUEL DE ALMEIDA POOL

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre de Portugal, António Costa, considera que la crisi del coronavirus ha posat sobre la taula un dubte addicional per a la Unió Europea (UE), la de la seva pròpia unitat, qüestionada segons el seu parer per l’actitud dels Països Baixos sobre els instruments per pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia.

«Més que una qüestió econòmica o financera, la que hi ha a sobre de la taula és una qüestió política. Hem de saber si podem seguir amb 27 a la Unió Europea, amb 19 [a la zona euro], o si hi ha algú que vulgui quedar-se fora. Naturalment, m’estic referint a Holanda», va afirmar Costa. En una entrevista amb l’agència Lusa publicada avui, el primer ministre va remarcar que aquest és «el moment de clarificació política d’Europa» i va tornar a arremetre contra l’actitud holandesa, contrària a la mutualització del deute a través dels anomenats «coronabons».

L’optimisme 

«Personalment, potser és per ser un optimista irritant, m’agradaria creure que és de veritat possible fer Europa amb 27 i que és possible fer la zona euro amb 19, però per a això és necessari que tots tinguin la capacitat política de no estar com a ostatges de populismes electorals», va dir.

Costa va recordar les discrepàncies sorgides a Europa durant la crisi migratòria, en què «ja s’havia entès que Europa no estava a l’altura de respondre amb 27, havent-hi almenys quatre països amb els quals no es podia comptar», i va lamentar que ara la situació s’estigui, al seu parer, replicant.

Zona euro 

«Ara se sap que, potser, no es pot respondre a un desafiament d’aquesta naturalesa [el coronavirus] amb 19, perquè hi ha almenys un país de la zona euro que, de fet, es resisteix a comprendre que el fet de compartir una moneda comuna implica compartir un esforç comú», va afirmar.

Per al cap de Govern de Portugal, que registra uns 435 morts i més de 15.000 contagiats per coronavirus, respondre conjuntament a la pandèmia no és una «qüestió de solidaritat, sinó de racionalitat, perquè ‘solidaritat’ és un terme que es pot fer servir quan hi ha un país que té un problema específic».

I en aquest cas «a tots ens va arribar per igual i aquesta pandèmia posa en qüestió el funcionament del mercat intern com un tot».

Eleccions del 2021 

Notícies relacionades

«Si en vista d’això no hi ha prou racionalitat per entendre que hem de respondre en conjunt, i no hi ha coratge de resistir al populisme i es té por de les eleccions de l’any que ve, es comencen a tenir actituds tenint en compte criteris electorals i no de responsabilitat per al conjunt dels ciutadans de la Unió Europea», va dir.

I això, «ens porta a preguntar si podem tenir una zona euro amb aquests 19 estats membres, o si, de fet, hem de tenir altres formes d’organització a l’interior d’Europa», va afirmar. El líder socialista portuguès va dir a més que espera que el Consell Europeu del 23 d’abril estigui a l’altura del desafiament perquè, va insistir, han sigut «les capitals les que han estat limitant la capacitat de resposta de la Unió Europea».