EPIDÈMIA GLOBAL

Boris Johnson i el seu ministre de Sanitat donen positiu per coronavirus

L'assessor mèdic del Govern, aïllat i amb símptomes

0631759c-9b24-4677-a2c7-6a1f14b63e90-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Els tres principals responsables al capdavant de la lluita contra l’epidèmia de Covid-19 al Regne Unit, es troben des de divendres confinats, víctimes del  virus. El primer ministre, Boris Johnson, i el ministre de Sanitat, Matt Hancock, han donat positiu i l’assessor mèdic del Govern, Chris Whitty,  té símptomes de contagi i ha decidit aïllar-se. Fa setmanes que els tres treballen junts. 

Johnson, de 55 anys, partidari quan va començar l’epidèmia que la població s’encomanés i creés col·lectivament les seves pròpies defenses antivíriques, continua treballant des de Downing Street, on poc abans d’anunciar al país el seu contagi havia fet per videoconferència una reunió del consell de ministres. Més personal a la residència oficial del primer ministre està en confinament, i amb una trentena de diputats  afectats pel virus, el Parlament de Westminster, que va tancar dijous, s’ha convertit en un dels focus de l’epidèmia.

Johnson pensa continuar dirigint el Govern per control remot. La seva vivenda, al número 11 de Downing Street, ha sigut  clausurada i la seva promesa, Carrie Symonds, embarassada de sis mesos, s’ha aïllat voluntàriament en un altre domicili. 

Dominic Raab, el substitut

 «Els vull explicar una cosa que està passant avui. Tinc símptomes lleus de coronavirus, febre i tos persistent. Seguint el consell de l’assessor mèdic,  m’han fet la prova i ha donat positiu. Així que estic treballant des de casa i m’he aïllat», ha dit Johnson des de Downing Street a través d’un vídeo al seu compte de Twitter. «Continuaré, gràcies a la màgia de la moderna tecnologia, comunicant-me amb tot el meu equip per liderar la lluita nacional contra el coronavirus». Dominic Raab, actual ministre d’Exteriors, és el designat per substituir el primer ministre, en cas que el seu estat s’agreugés.

El número dos del Govern, Michael Gove, va explicar que Johnson havia començat a sentir els primers símptomes la nit de dimecres. «El virus no discrimina. Tots correm perill», va declarar Gove, a càrrec de la roda de premsa en què cada dia el Govern i les autoritats sanitàries informen de la marxa de l’epidèmia.  L’última aparició en públic de Johnson es va produir el mateix dijous a la nit, quan va sortir a la porta de la residència oficial per participar en l’aplaudiment col·lectiu al personal de la sanitat pública. Acompanyant-lo, tot i que guardant la distància reglamentària, hi havia el ministre de Finances, Rishi Sunak.

La reina «gaudeix de bona salut»

El primer ministre ha estat mantenint múltiples contactes fins aquest divendres.  L’última vegada que va veure en persona la reina va ser l’11 de març. Isabel II, de 93 anys, és a Windsor i «gaudeix de bona salut», segons els portaveus oficials. Aquesta setmana es va saber que el príncep Carles, de 73 anys, hereu al tron, havia donat positiu. Des de Downing Street s’insisteix que altres membres del Govern no necessiten sotmetre’s a la prova, llevat que mostrin símptomes.

Notícies relacionades

Johnson ha estat participant gairebé cada dia en les conferències de premsa. Dimecres va acudir al Parlament, va respondre en la sessió de control a l’encara líder laborista, Jeremy Corbyn, de 70 anys, i s’ha mantingut en estret contacte amb gent del Govern i de l’equip al capdavant del combat contra el coronavirus.    

Hospitals plens

La notícia del contagi de Johnson i la resta dels responsables de la batalla contra el coronavirus ha provocat un ‘xoc’, en un país que està veient com l’epidèmia s’expandeix, els hospitals s’omplen i el nombre de morts augmenta. Després de resistir-se durant setmanes a considerar que el millor era que la majoria de la població s’immunitzés al coronavirus, Johnson havia decretat finalment el confinament de la població per prevenir contagis. Les autoritats britàniques han confirmat més de 14.759 casos i almenys 759 de morts. El Govern ha aprovat la construcció de dos nous hospitals temporals als centres de conferències de Birmingham i Manchester, similars al de l’NHS Nightingale, que obrirà la setmana que ve a l’ExCel Center est de Londres.