Els EUA es converteixen en el país amb més casos de coronavirus

Amb 82.404 contagis diagnosticats, supera la Xina i Itàlia

Trump diu que és «un tribut» a les proves i qüestiona les xifres de Pequín

zentauroepp52936151 new york  united states   26 03 2020   people wait in line a200326224413

zentauroepp52936151 new york united states 26 03 2020 people wait in line a200326224413 / JUSTIN LANE

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Els Estats Units s’han convertit aquest dijous en el país amb més casos registrats de Covid-19 del món i, per tant, ha superat la Xina i Itàlia. Segons la base que manté la Universitat Johns Hopkins, s’han detectat 82.404 contagis del coronavirus, cosa que supera els 81.782 de la Xina i els 80.589 d’Itàlia.

La notícia ha arribat mentre el president dels Estats Units, Donald Trump, compareixia en la roda de premsa diària a la Casa Blanca del grup de treball sobre coronavirus. I al ser preguntat sobre la dada ha assegurat que es tracta d’«un tribut als tests» de diagnòstic que estan realitzant. 

«No saps quins són els números a la Xina», ha afegit també, qüestionant que el gegant asiàtic estigui donant públicament tota la informació. De nit havia de mantenir una conversa telefònica amb el president Xi Jinping, amb qui va parlar per última vegada al febrer precisament sobre el coronavirus. Trump ha presumit de mantenir una bona relació amb el líder asiàtic i s’ha mostrat disposat, després d’haver utilitzat diverses vegades l’expressió racista «virus xinès»,deixar de fer-la servir «si tant els importa».

Problemes inicials

Estats Units, que té una població de 329 milions d’habitants, ha fet una mica més de 430.000 proves fins dijous segons una comptabilitat que manté un projecte de ‘The Atlantic’ recopilant dades d’estats. Corea del Sud n’ha fet poc més de 350.000, però la seva població és de 51 milions d’habitants. Als EUA, on Nova York s’ha confirmat com l’epicentre dels casos, es van perdre algunes setmanes des de l’inici dels contagis al no acceptar les proves que facilitava l’Organització Mundial de la Salut i basar-se només en unes que va desenvolupar el centre de Control i Prevenció de Malalties que inicialment van tenir problemes i, a més, a causa de la centralització, van alentir resultats.

Aquest dijous, quan s’ha conegut que en l’última setmana hi va haver un rècord de 3,3 milions de peticions de prestacions d’atur, Trump ha presentat també una carta que ha enviat a governadors i ha anunciat que aviat presentaran directrius per anar «obrint» l’activitat econòmica del país a les zones menys afectades per contagis. «La gent vol treballar», ha dit el president, que ara per ara demana que la gent mantingui les mesures de distanciament social. «Relaxin-se, quedin-se a casa», ha dit. La decisió dels tancaments i mesures de confinament, que són extensives en 21 dels 50 estats del país, no l’adopta ell sinó els governadors.

En la roda de premsa, i una vegada que el president se n’ha anat, els experts s’han quedat al capdavant. I la doctora Deborah Birx ha posat el focus en algunes dades positives. Ha assegurat, per exemple, que en 19 estats s’han detectat de moment menys de 200 casos, uns números que ha qualificat d’«extraordinàriament baixos». També ha remarcat la baixa taxa de mortalitat als EUA, que ara per ara es mantenen en un 1,43%, molt per sota de la de països com Itàlia o Espanya.

Problemes en els focus

Notícies relacionades

Birx també ha qüestionat que hi hagi problemes de llits i ventiladors, una cosa que no obstant estan denunciant repetidament professionals mèdics a les zones més afectades, entre les quals l’estat de Nova York, on es concentren gairebé la meitat dels casos de tot el país. Concretament, a la ciutat de Nova York hi ha 23.112 persones diagnosticades de Covid-19 i s’han registrat 365 morts.

En les últimes hores la situació s’ha agreujat també a l’estat de Louisiana, amb 2.305 casos registrats i 83 morts, més que les de Califòrnia, que té 35 milions d’habitants més. Gairebé el 50% dels casos i més de la meitat de les morts han tingut lloc a Nova Orleans, la ciutat que més va patir la devastació de l’huracà Katrina. La celebració a finals del febrer de Mardi Gras, una festa, que és un imant per a gairebé un milió i mig de locals i turistes, podria haver sigut un dels focus de contagi.