CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Els londinencs es confinen sols

Els londinencs abandonen massivament els llocs públics, tot i que pubs i restaurants continuen oberts

El Govern anuncia el tancament d'escoles per un temps indefinit

zentauroepp52839899 london  united kingdom   18 03 2020   people wearing face ma200318171309

zentauroepp52839899 london united kingdom 18 03 2020 people wearing face ma200318171309 / NEIL HALL

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Londres comença a tenir un aspecte irreal a causa del temor de la propagació del coronavirus. Covent Garden, Leicester Square, Oxford Street, el barri del Soho o Trafalgar Square són deserts. Aquest dimecres el famós London Eye donava voltes pràcticament buit, sota un cel gris i malenconiós. Adeu a les cues i als turistes, que van desaparèixer fa dies. Ara també els londinencs s’esborren del mapa, voluntàriament.

Un solitari gaiter escocès toca en un desèrtic pont de Westminster. / WILL OLIVER (EFE)

Al restaurant de menjar ràpid Pret A Manger de Westminster, normalment ple, tot just hi havia quatre clients a mig matí. La majoria dels funcionaris en els ministeris limítrofs treballen des de casa. Davant de la davallada de públic des de dilluns, quan el Govern va donar la veu d’alerta, la direcció de la cadena manté els locals oberts, però s’ha suprimit el servei a les taules. 

«És la primera vegada que no he d’esperar pel caputxino», comentava una dona jove que fa classe en una escola pròxima i havia caminat durant més de dues hores per evitar agafar el metro. L’Executiu de Boris Johnson ha anunciat més tard el tancament de tots els centres escolars.  

Corbyn i la reina

El Parlament continua obert, però amb prou feines hi havia diputats a la Cambra dels Comuns durant la sessió de control. El laborista Jeremy Corbyn era dels pocs que era a la banqueta, amb 70 anys complerts. Al Palau de Buckingham, a punt de complir els 94, la reina rebia oficials de la Marina Reial sense guardar, tampoc ella, la distància social recomanada.  

Tot just una clienta a la terrassa d’un cafè a Covent Garden, a la capital britànica. / EFE

Londres es va recloent a poc a poc. Els transports públics han començat a reduir el seu servei. A l’estació de metro de South Kensington hi faltava el xivarri habitual que munten els nens. Col·legis sencers desembarquen allà cada dia, camí del Museu de Ciències Naturals o del de la Ciència. Els dos han tancat, com el Victòria i Albert, just davant. El mateix han fet, un rere l’altre, la Tate, la National Gallery, el Museu Britànic i pràcticament tots els altres.

Ni distància, ni protecció

On l’afluència de públic no baixa és als supermercats.  La cadena Sainsbury’s, ha establert un horari exclusiu per a les persones d’avançada edat i per a les més vulnerables. A més, ha racionat alguns productes bàsics, «perquè puguin comprar-los un major nombre de persones», segons els seus directius.

Al Waitrose de Kensington High Street hi havia a primeríssima hora una llarga cua de carros atapeïts, al costat de les caixes. Amuntegats, els que esperaven no guardaven entre si cap distància i pocs portaven algun tipus de protecció.

Fins i tot el personal estava treballant sense guants, ni mascaretes. «Aquí no s’estan prenent les coses seriosament i el problema serà enorme. Mira el que passa al meu país ara», comentava nerviosa Dominique, una francesa amb guants de làtexs negres, mentre demanava un cafè a la fleca Gail’s. Al local hi havia diversos grupets de dones assegudes a les taules, xerrant despreocupadament.

 Últimes pintes 

Notícies relacionades

Londres és al capdavant dels contagis al Regne Unit. El nombre real de casos no es coneix, però de confirmats n’hi ha 500 i són ja 30 els morts a la capital. La bomba de rellotgeria està a punt d’esclatar i als hospitals, públics i privats, es realitzen les últimes operacions rutinàries per deixar llits lliures urgentment.

Però bars, restaurants i pubs es resisteixen a tancar i alguns londinencs volen esgotar fins al final abans del confinament obligatori. «No he canviat gaire de vida. Ahir a la nit vaig estar en un club», reconeixia un jove que estava corrent pel parc de Holland. Deia no tenir por i deixarà de sortir o baixar al pub «quan estigui prohibit, però abans no».