COVID-19

Portugal tanca escoles i discoteques fins a Setmana Santa pel coronavirus

Les autoritats portugueses també han posat limitacions a l'afluència a restaurants i centres comercials a fi de contenir els contagis d'aquesta pandèmia

portugal-coronavirus

portugal-coronavirus

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de Portugal ha decretat el tancament de totes les escoles, llars d’infants i discoteques fins a Setmana Santa, i també limitacions a l’afluència a restaurants i centres comercials per mirar de contenir l’expansió del coronavirus, que deixa 78 infectats al país.

«Aquesta és una lluita per la nostra pròpia supervivència», va assegurar el primer ministre, António Costa, en una declaració després d’un Consell de Ministres en el qual es va aprovar una bateria de mesures.

Mesures preventives

La primera, «la suspensió de totes les activitats lectives presencials fins a Setmana Santa», des del pròxim dilluns, i la mesura es revaluarà el 9 d’abril per decidir quins passos es fan després.

També es tancaran discoteques «i establiments similars», es reduirà «un terç la capacitat màxima de cada establiment de restauració» i s’imposaran limitacions «de freqüència» en centres comercials.

Una altra de les mesures serà permetre que atraquin creuers turístics només per a proveïment, «no per a desembarcament de passatgers», a excepció d’aquells viatgers que resideixin a Portugal. Així mateix, limitarà les visites a residències d’avis a tot el país per protegir una població «particularment vulnerable».

Una pandèmia en creixement

«Aquesta pandèmia al continent europeu i a Portugal encara no ha arribat al seu pic; al contrari, està en fase d’evolució», va advertir Costa, que va dir que és «molt probable que en pròximes setmanes» hi hagi més persones encomanades. «Pot ser un brot més durador del que es pot haver estimat inicialment», va afegir.

Costa va reunir el Consell de Ministres al final d’una jornada maratoniana en què es va entrevistar amb els líders de tots els partits amb representació parlamentària per buscar el seu recolzament abans d’anunciar les mesures contra el coronavirus. Portugal registra actualment 78 casos de contagi, ara per ara sense cap mort.

A aquest recompte s’hi ha sumat avui un primer recuperat, del qual no s’han donat detalls, més enllà que va ser un dels primers ingressats per coronavirus al país, concretament a l’Hospital São João de Porto.

Suspenen vols

Precisament aquest centre, un dels que més casos atén per haver-se registrat la majoria de contagis al nord, va anunciar aquest dijous que suspèn tota l’activitat clínica «no urgent», com ara consultes programades, per tenir més recursos humans per destinar als afectats pel virus. Al marge del sistema sanitari, els esforços se centren a contenir la propagació del virus.

Notícies relacionades

En aquest sentit, l’Executiu de Costa va suspendre a partir de la matinada de dimecres tots els vols comercials i privats amb Itàlia durant dues setmanes, i els ajuntaments de Lisboa i Porto van decidir tancar els museus, teatres i piscines municipals fins al 3 d’abril. També l’Arxidiòcesi de Braga va suspendre les processons previstes per a Setmana Santa.

Mentrestant, el Govern de la regió autònoma de les Açores ha anunciat que posarà en quarantena tot el que arribi a l’arxipèlag, i l’Executiu de Madeira, l’altra regió autònoma lusitana, allarga el tancament d’escoles al 13 d’abril i tanca discoteques fins a nou avís.