PERJUDICI AL PATRIMONI HISTÒRIC

El Perú deporta cinc turistes i en reté un altre per causar danys i defecar a Machu-Picchu

Els investigats van causar presumptament el despreniment d'una pedra d'un dels murs

zentauroepp51741974 handout image distributed by the peruvian police of six fore200115123238

zentauroepp51741974 handout image distributed by the peruvian police of six fore200115123238

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un turista argentí haurà de quedar-se al Perú mentre se l’investiga per presumptament haver causat danys a les ruïnes de Machu-Picchu, mentre que cinc més, de diverses nacionalitats, seran expulsats del país després d’haver ingressat de manera irregular al famós lloc arqueològic del sud peruà.

Els sis viatgers, dels quals tres són argentins, un és brasiler, una és francesa i un altre és xilè, van entrar il·legalment a la ciutadella durant la nit de dissabte i van ser arrestats per guardes del parc i policies diumenge a la matinada, després de la qual cosa se’ls va conduir a la comissaria del districte de Machu-Picchu.

En el moment de ser detinguts eren a la zona del mirador del Temple del Sol, on les autoritats els van acusar d’haver provocat la caiguda d’una pedra d’un dels murs prehispànics i de defecar al lloc.

Un policia mostra els danys causats suposadament per sis turistes a Machu-Picchu. / AFP

La investigació

Sobre això, la Policia Nacional va informar aquest dimarts que les investigacions van permetre determinar que l’argentí Nahuel Gómez, de 28 anys, haurà de quedar-se al districte de Machu-Picchu mentre és investigat pel Jutjat de Pau Lletrat i Investigació Preparatòria local.

«El ciutadà argentí ja ha acceptat ser l’autor directe de l’atemptat, per això està detingut a Machu-Picchu. Les autoritats del Ministeri Públic i Poder Judicial ja veuran la pena que li imposen», va declarar el cap policial del Cusco, Víctor Patiño, al diari ‘Correo’.

Mentre que Gómez serà investigat per la presumpta comissió del delicte de destrucció dels béns del patrimoni prehispànic peruà, les autoritats també van imposar multes i van iniciar els tràmits per a l’expulsió del país dels altres detinguts, un procés que pot concretar-se aquest dimecres.

Ingrés il·legal

La Direcció Desconcentrada de Cultura del Cusco va denunciar dilluns els sis turistes davant de la Policia i la Fiscalia del districte de Machu-Picchu per l’ingrés il·legal i presumpte atemptat contra el patrimoni cultural prehispànic peruà.

L’organisme estatal va precisar que a la zona del Temple del Sol es va produir «la fractura d’element lític que es va desprendre d’un mur caient d’una altura de 6 metres aproximadament i que va provocar una clivella al terra, així mateix es va trobar matèria fecal».

En aquest sentit, el cap del Parc Arqueològic Nacional de Machu-Picchu, José Bastante, va demandar que s’agilitin les investigacions per determinar les responsabilitats i que s’apliquin les sancions que indica la llei.

Respecte al patrimoni

Al Perú s’apliquen dures sancions per als que atemptin contra el patrimoni cultural i històric del país que, en el cas dels béns prehispànics, comprenen penes de tres a vuit anys de presó.

Notícies relacionades

Per aquest motiu, la Direcció Desconcentrada de Cultura del Cusco va demanar als visitants que respectin i protegeixin el patrimoni nacional i va advertir que, en cas de produir-se un fet d’aquest tipus, seran sotmesos a les accions administratives i legals del país.

Machu-Picchu és el principal destí turístic del Perú i cada dia és visitat per milers de viatgers, que majoritàriament accedeixen al lloc per tren des de la ciutat de Cusco, situada a 1.165 quilòmetres al sud-est de Lima.

Temes:

Perú