'BREXIT'

La UE concedeix una nova pròrroga de tres mesos al Regne Unit

França, el país més reticent, s'avé finalment a donar un nou termini a l'Executiu de Boris Johnson

a ue concede a reino unido una nueva prorroga flexible / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Unió Europea (UE) ha aprovat aquest dilluns una pròrroga a la sortida del Regne Unit, fins al31 de gener, segons ha informat el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en un missatge a Twitter.

«Els Vint-i-set han acordat que acceptaran la petició del Regne Unit per a una extensió flexible fins al 31 de gener del 2020. S’espera que la decisió es formalitzi mitjançant un procediment escrit», ha assegurat Tusk. 

L’acord arriba després que França hagi canviat d’opinió i s’hagi avingut a la nova pròrroga, la tercera des que els britànics van votar en referèndum abandonar la Unió. El Govern d’Emmanuel Macron era el més reticent a concedir un nou termini al ‘brexit’ i, de fet, la setmana passada va impedir que la UE prengués una decisió sobre la pròrroga. Amb aquesta nova posició dels francesos, s’ha desbloquejat un acord entre els Vint-i-set tres dies abans que vencés l’actual termini, el 31 d’octubre.

Aquest dilluns al matí, els ambaixadors dels 27 països de la UE s’han reunit a Brussel·les per determinar si acceptaven la petició realitzada pel primer ministre britànic, Boris Johnson. «El més probable és que hi hagi un acord», ha subratllat hores abans de la reunió una font propera a Macron a l’agència Reuters, abans d’assenyalar que el canvi d’opinió del govern francès es va produir després que Macron parlés per telèfon amb Johnson el cap de setmana passat.

Condicions

«La possibilitat d’eleccions s’ha enfortit significativament durant el cap de setmana», ha afegit la font.

Notícies relacionades

La pròrroga, no obstant, ve amb condicions: la negativa a renegociar l’acord de divorci pactat per Johnson i donar llum verda als altres 27 països de la UE per reunir-se sense el Regne Unit per discutir el futur de la Unió.

Aquesta tarda, la Cambra dels Comuns britànica votarà la proposta del Govern de Johnson de convocar eleccions anticipades el 12 de desembre. Per aconseguir-ne el vistiplau, Johnson necessita el suport de dos terços de la Cambra.