UN DIVORCI COMPLICAT

La durada de la pròrroga del 'brexit' divideix els 27

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, continua la seva ronda de consultes amb els líders europeus

Johnson s'oposa a un ajornament llarg, que mirarà d'evitar amb unes eleccions

zentauroepp50535549 topshot   britain s prime minister boris johnson gestures as191023202334

zentauroepp50535549 topshot britain s prime minister boris johnson gestures as191023202334 / TOLGA AKMEN

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Begoña Arce

Que Boris Johnson no vol una pròrroga del ‘brexit’ no és cap secret. A principis de setembre va dir alt i clar que «preferiria estar mort en una rasa» abans que demanar-la. Però això és ben bé el que va haver de fer dissabte, obligat pel Parlament britànic. Des d’aleshores, i amb el ‘brexit’ als llimbs, no s’ha cansat de demanar als dirigents europeus amb qui ha parlat durant les últimes hores –des de l’alemanyaAngela Merkelfins a l’irlandèsLeo Varadkar– que no acceptin aquest altre ajornament, tal com ha recomanat el president del Consell Europeu,Donald Tusk, per evitar una sortida caòtica.

Johnson va celebrar dimecres una trobada amb el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, per discutir el futur del ‘brexit’després que els diputats rebutgessin l’agenda legislativa de tres dies proposada pel Govern. Des de Downing Street s’indica que no acceptarà de la Unió Europea l’extensió de tres mesos que ha demanat el Parlament britànic, i en aquest cas provarà de forçar unes eleccions abans de Nadal.  

 

Johnson espera la resposta de la UE per saber si li serà concedida una pròrroga, la seva durada i amb quines condicions. Potser el primer ministre acceptaria un termini molt breu i tècnic per completar la legislació, després d’haver aconseguit un primer suport a l’acord a la Cambra dels Comuns per una majoria molt còmoda de 30 punts.  L’oposició estaria disposada a anar a buscar unes eleccions generals, si abans es garanteix un ajornament que eviti la sortida de la UE sense acord. 

Tusk defensa una nova pròrroga, de caràcter flexible (‘flextension’ en l’argot comunitari) de manera que el ‘brexit’ es produeixi quan es ratifiqui l’acord i que no vagi més enllà dels tres mesos (fins al 31 de gener de 2020), el termini sol·licitat pelRegne Unit a la carta remesa el cap de setmana passat. De moment, la primera discussió entre els 27 ambaixadors davant de la UE s’ha saldat aquest dimecres sense decisions. Totes les delegacions, segons fonts europees, han coincidit amb Tusk que l’ajornament és necessari per evitar una sortida caòtica el 31 d’octubre, però «no estava previst prendre cap decisió i no s’ha pres», ha indicat. 

No hi ha consens sobre la durada exacta de la pròrroga. «Encara s’està discutint», admeten les mateixes fonts. I, a més, algunes delegacions esperen «més claredat» de part del Regne Unit abans de posicionar-se. Els ambaixadors dels 27 tornaran a reunir-se aquest divendres. Mentrestant, Tusk continuarà amb la sevaronda de consultesabans de prendre una decisió que s’espera cap «a finals de setmana». 

Varadkar tanca files

El primer dirigent europeu a fer públicament pinya amb Tusk i acceptar la seva recomanació ha sigut aquest dimecres el primer ministre irlandès,Leo Varadkar, un protagonista clau en el procés de divorci per les implicacions que la sortida d’Irlanda del Nord de la UE, juntament amb la resta del Regne Unit, tindrà per a l’illa d’Irlanda. Una actitud compartida per altres dirigents europeus.

Però no totes les delegacions ho tenen tan clar. França, partidària d’una pròrroga tècnica tan curta com sigui possible, ha deixat clar en les últimes setmanes que només acceptarà una pròrroga amb una bona justificació.

Decisió per escrit o cimera

Notícies relacionades

La incògnita per aclarir –més enllà del termini– és si la decisió requerirà una altra cimera al més alt nivell polític la setmana que ve o n’hi haurà prou amb l’aprovació per procediment per escrit, tal com ha demanat Tusk. Segons una font europea, durant la reunió entre els ambaixadors «ningú ha posat objeccions a utilitzar» la via escrita. 

També des de l’Eurocambrahan tancat files amb la proposta de Tusk. «Crec que és aconsellable que el Consell Europeu accepti l’ajornament. Aquesta pròrroga permetrà al Regne Unit aclarir la seva posició, i al Parlament Europeu exercir el seu paper», ha secundat el president de l’Eurocambra,David Sassoli