EL FUTUR D'EUROPA

La UE ajorna la decisió de la pròrroga del 'brexit' fins a saber el pla de Londres

Els embajadoers dels 27 es reuniran per pactar la durada quan Westminster decideixi si hi ha avançament electoral

Si la Cambra rebutja els comicis alguns estats podrien imposar la seva tesi d'una pròrroga de dies o setmanes

zentauroepp50572108 european union s chief brexit negotiator michel barnier talk191025141658

zentauroepp50572108 european union s chief brexit negotiator michel barnier talk191025141658 / JOHANNA GERON

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Hi ha dos elements sobre els quals ja hi ha consens a la Unió Europea en relació amb el ‘brexit’.El primer, que hi ha d’haver un ajornament de la sortida del Regne Unit, prevista per al pròxim 31 d’octubre. El segon, que no hi haurà cimera extraordinària la setmana que ve i que el tràmit culminarà per procediment escrit. El que no han aconseguit acordar aquest divendres els 27 ambaixadors europeus és de quant temps serà aquesta pròrroga extra. La decisió haurà d’esperar a la setmana que ve, i s’esgotaran de nou els terminis.

La UE esperarà que el Regne Unit decideixi si convoca o no eleccions generals anticipades, tal com ha plantejat el primer ministre britànic, Boris Johnson. El Parlament britànic ha de prendre una decisió dilluns. Si secunda els plans del líder delstories, el camí cap a un ajornament de tres mesos, fins al 31 de gener del 2020 tal com va sol·licitar per carta el Govern britànic fa una setmana, quedaria clar. Si la Cambra rebutja els comicis la pressió augmentaria i alguns estats membres, com França, podrien imposar la seva tesi d’una pròrroga curta, de màxim quinze dies, per obligar Westminster a accelerar la ratificació i acabar com més aviat millor amb la incertesa.incertesa

Notícies relacionades

Els ambaixadors dels 27 tornaran a reunir-se a començaments de la setmana que ve, probablement dimarts, per «finalitzar un acord», han explicat fonts europees. «Tenim més o menys fins dimarts per prendre una decisió», han confirmat fonts diplomàtiques que reconeixen que es tracta d’«un tema molt volàtil», amb novetats i girs inesperats cada dia, i que el que han de veure «és el que més convé a Europa».

Malgrat la decisió d’ajornar la decisió fins a la setmana que ve, la reunió de dues hores entre els 27 ambaixadors s’ha saldat amb missatges positius. «Ha sigut una discussió excel·lent», assegurava a la sortida el negociador europeu, Michel Barnier. «Ha sigut una reunió constructiva i hi ha hagut acord ple sobre la necessitat d’una extensió», han explicat fonts europees. Els 27 també han coincidit en la necessitat d’arribar a un consens la setmana que ve i que no hi haurà cimera extraordinària a Brussel·les. «[Donald] Tusk [president del Consell Europeu] no té intenció de convocar una sessió especial», asseguren fonts europees.