PACTES POSTELECTORALS

Costa governarà en solitari a Portugal

El líder socialista assolirà pactes puntuals amb els partits d'esquerra, i s'esvaeix així l'opció de reeditar la fórmula de la 'geringonça'

zentauroepp50309431 lisbon  portugal   october 08  portuguese prime minister and191011191747

zentauroepp50309431 lisbon portugal october 08 portuguese prime minister and191011191747 / Horacio Villalobos Corbis

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer ministre portuguès en funcions, António Costa, del Partit Socialista (PS), governarà en solitari en la nova legislatura i pactarà acords puntuals amb les diferents formacions d’esquerra, segons han confirmat fonts socialistes. S’esvaeix així l’opció de reeditar la geringonça, l’aliança parlamentària de l’esquerra que va donar estabilitat a Portugal la legislatura passada.

La decisió, segons les mateixes fonts, respon al «clima positiu» i a la «bona disposició» que Costa ha trobat en els partits d’esquerra durant les reunions mantingudes aquesta setmana per treballar amb l’objectiu de garantirl’estabilitat del país.

«S’intentarà incorporar en el programa de Govern algunes de les propostes dels partits d’esquerra i treballarem en conjunt durant quatre anys», ha agregat.

Nou escenari

Notícies relacionades

El PS va guanyar les eleccions de diumenge passat i va obtenir 106 escons, i així es quedava a 10 d’obtenir la majoria absoluta. Els seus socis de la legislatura passada, el Bloc d’Esquerra (BE) i el Partit Comunista Portuguès (PCP), en van obtenir 19 i 12, respectivament. A més, dues formacions d’esquerra més, el Partit Animals i Naturalesa (PA) i la formació Livre, van aconseguir 4 i 1 escons, respectivament.

De les quatre formacions, només el BE va mostrar la seva intenció de firmar un pacte per escrit amb el PS, tot i que, després de la reunió que va mantenir ahir a la nit amb la Comissió de Política Nacional del PS, António Costa ha optat per tractar totes les formacions d’esquerra per igual i intentar governar sense pactes globals per escrit.