ELECCIONS EN UN PAÍS EUROPEU
La bombolla immobiliària després del «miracle» portuguès
Les inversions estrangeres en immobles han disparat el preu de la vivenda
El turisme ha transformat les ciutats, però n'ha expulsat els habitants

A Madonna l’han vist cantar fados amb la germana d’Amália Rodrigues a l’Alfama, no lluny d’on resideixen l’actriu Monica Bellucci o l’actor John Malkovich, algunes de les ‘celebrities’ que han fixat la seva residència al país de moda, juntament amb altres inversors estrangers atrets per suculents caramels fiscals del Govern. Una política que juntament amb la forta empenta del turisme ha transformat la fisonomia de ciutats com Lisboa o Porto, però que està inflant una bombolla immobiliària i expulsant els portuguesos d’aquest mercat davant d’una forta pujada dels preus en un lloc on els salaris continuen sent molt baixos.
Des de l’Associació Morar em Liboa (Viure a Lisboa), que agrupa 15 plataformes ciutadanes, denuncien que Portugal s’hagi transformat en un «paradís fiscal» per als estrangers, gràcies a les anomenades ‘vises or’ (permisos de residència gràcies a una inversió immobiliària de mig milió d’euros) –que han deixat 3.400 milions a les arques de l’estat des del 2012– i a les desgravacions per a professionals i jubilats que s’instal·lin al país, una mesura que ha atret un gran nombre de francesos, xinesos i brasilers.
Una portuguesa entre francesos
Dona fe d’això la Margarida, que va tornar a Lisboa fa tres anys, després de viure’n tres a Macau. Descartat instal·lar-se al seu Chiado de sempre per la invasió turística, va buscar refugi, de lloguer, a la moderna però cèntrica zona de Marqués de Pombal. És l’única llogatera portuguesa en un edifici habitat per francesos. Ara busca un pis per comprar i sap que s’ha d’allunyar al segon cinturó de la ciutat.
«No està malament, allà almenys estaré amb portuguesos», afirma, conscient a més que té un sou bastant superior al de la mitjana. No lluny d’on viu ella, al costat de l’estació de metro de Saldanha, una immobiliària exhibeix el seu pis més barat a la zona: 700.000 euros per 100 metres quadrats.
Des del 2013, el preu de la vivenda s’ha disparat a la capital un 46%. El Govern tracta de prendre mesures, però no ha frenat les llicències per a allotjament turístic, que des del 2014 han passat de 4.000 a 85.000. Sí que ha creat un programa per oferir lloguers més baixos que el mercat, però d’adscripció voluntària dels propietaris.
I mentrestant, la bombolla continua creixent, però a diferència de la que va esclatar a Espanya, no és el crèdit domèstic el que l’infla, sinó els inversors estrangers.
- Crim Un home mor apunyalat a Verges després d’intentar mediar en una discussió
- violència masclista Denunciat per masturbar-se davant de cinc turistes en un bus de Barcelona
- Escriptor en estat crític Clars indicis que l’agressor de Rushdie va actuar seguint la fàtua iraniana
- Barcelonejant La piscina de Rahola
- Adolescència L’edat mitjana de la primera relació sexual és de 13,8 anys a Catalunya
- Invasió d’Ucraïna 42 països demanen a Rússia que torni la central nuclear de Zaporíjia
- El negoci del futbol El futur del Barça
- Tret de sortida a les festes El pregó de Gràcia reivindica l’esperit del barri com a recepta per salvar el món
- Música Aquestes són les 10 candidates a cançó de l’estiu
- Zelenski adverteix els soldats russos «que estan disparant» contra la central de Zaporíjia