NOU FRONT DE GUERRA

Erdogan amenaça la UE de permetre als 3,6 milions de refugiats sirians entrar a Europa

Les tropes turques han penetrat en el nord-est de Síria i controlen diversos pobles a prop de les ciutats de Tell Abyad i Ras al-Ayn, el seu objectiu principal

Aquest conflicte entre Turquia i les milícies kurdosirianes, segons les autoritats dels dos costats, ha causat la mort d'11 civils: cinc a Turquia i sis a Síria

zentauroepp50332156 people run to take cover after mortars fired from syria  in 191010201858

zentauroepp50332156 people run to take cover after mortars fired from syria in 191010201858 / Ismail Coskun

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha amenaçat la Unió Europea d’«obrir les portes» perquè els refugiats sirians en territori turc entrin en l’europeu. «Eeeeei, Unió Europea. ¡Aclariu-vos! Mireu, us ho diré de nou: si catalogueu aquesta operació com a ocupació, obrirem les nostres portes i us enviarem als 3,6 milions de refugiats sirians que ara allotgem», ha dit el mandatari. Mentrestant, l’ofensiva aèria i terrestre de les tropes d’Ankara contínua al nord-est de Síria.

Ahmet –no és el seu nom real– no ha aclucat els ulls en tota la nit perquè els sons de l’aire, els xiulets de les bombes caient des del seu costat a l’altre, allà no tan lluny, per sobre del seu cap, no l’han deixat.

Ho recorda encara nerviós: «Ha sigut brutal. N’han caigut desenes sobre Qamishlo. No he vist res, però les sentia totes. Moltíssimes. Queien sense parar. Aquest dijous al matí la situació era tranquil·la. Però a la tarda n’han caigut més. N’he escoltat 10 al migdia. Més a la tarda. No paren», explica Ahmet, kurd de Turquia i que viu a la ciutat de Nusaybin. Nusaybin i Qamishlo –la capital dels kurds de Síria– estan separades per tot just 500 metres i el mur de la frontera.

No és un cas aïllat: tota la frontera entre Síria i Turquia està plena de ciutats germanes que, totes dues, eren la mateixa quan la regió era part interior de l’Imperi otomà. Ara, els dos costats es bombardegen mútuament en una ofensiva militar turca començada aquest dimecres passat a la tarda. Ankara considera les YPG –les milícies kurdosirianes que controlen el nord-est de Síria– com a terroristes per la seva vinculació amb el PKK.

No només hi ha bombardejos. Aquesta passada nit, soldats turcs han travessat la frontera en dos punts del nord de Síria: les ciutats de Tell Abyad i Ras al-Ayn. En l’actualitat, Turquia ja controla alguns pobles a prop d’aquestes dues localitats, poblades majorment no per kurds sinó per àrabs. El seu objectiu: prendre-les, baixar 30 quilòmetres al sud i, llavors, segons molts analistes, parar l’ofensiva.

Desplaçats i morts

L’avanç per terra només ha tingut lloc, de moment, en aquestes regions. Però no els bombardejos, que han ocorregut al llarg dels 400 quilòmetres de frontera que Turquia comparteix, fins ara, amb les YPG.

Sis civils han mort per bombardejos turcs a Síria, ha dit la Mitja Lluna Roja kurdaCinc més han mort en el costat turc, per culpa, en aquest cas, de morters llançats des de Síria per les milícies kurdosiranes –dos, a Nusaybin, la ciutat d’Ahmet.

Segons l’Observatori Sirià pels Drets Humans (OSDH), l’ofensiva ha causat ja el desplaçament de 60.000 persones, la gran majoria fuig al sud: a punts allunyats de la frontera. «Ens estem preparant per a la gent que ens arribarà –diu Salah des de Raqqa, on treballa en una oenagé centrada en la reconstrucció d’aquesta ciutat. Estem intentant aconseguir espais per ubicar la gent. De moment, a la que ja ha arribat, l’hem posat a casa nostra».

«Els nostres càlculs no són gens optimistes. Pensem que, en cas que els turcs capturin Tell Abyad i Ras al-Ayn, arribaran durant la setmana que ve a Raqqa unes 90.000 persones. I això seria terrible. La situació aquí ja és desesperada. Amb un desplaçament massiu de gent cap a nosaltres viurem una crisi humanitària catastròfica», explica Salah.

No a les crítiques

Al món, les crítiques a Turquia per aquesta operació s’han multiplicat. Gairebé ningú recolza els plans d’Erdogan al nord-est sirià. «Que ho sapigueu, Estats Units. Aquesta operació no és contra els kurds. No tenim cap problema amb ells. Aquesta operació és contra un grup terrorista», ha dit el president turc aquest dijous.

Notícies relacionades

Dins de Turquia, la situació és al revés: gairebé tots, aquí, estan encantats amb aquesta operació. I qui no ho estigui ho huaurà d’estar, perquè la policia turca ha detingut ja 78 persones, entre les quals un periodista d’un diari esquerrà, per criticar l’operació d’Erdogan contra les YPG.

Hi ha, en tot això, una excepció: la gent que viu a la frontera amb Síria; els que, a diferència dels altres, no hauran de veure les bombes a través de la pantalla perquè no els farà falta. Aquests no volen la guerra. «Sé que a Turquia hi ha molta gent a la qual aquesta operació li sembla correcta, però aquí a Nusaybin ningú la desitja –diu l’Ahmet–. Absolutament ningú. Perquè al final sempre passa el mateix. Moren civils, nens i dones. Gent innocent. Milers acaben escapant. Això és el que passa sempre quan un exèrcit s’enfronta a un altre, per molt que aquest altre pugui ser catalogat o no com a terrorista. Ostres, els que pateixen són sempre els mateixos».