ADEU AL MÉS POTENT

L'huracà 'Dorian' es debilita abans d'arribar a Florida

S'estan formant noves tempestes i ciclons a l'àrea del Carib

undefined49686425 topshot   a man crosses the street during a pouring rain in 190903180258

undefined49686425 topshot a man crosses the street during a pouring rain in 190903180258 / EVA MARIE UZCATEGUI

3
Es llegeix en minuts
Reuters

L’huracà ‘Dorian’ s’ha debilitat i ha passat a tenir categoria 2 en l’escala Saffir-Simpson després d’haver superat el màxim registre de 5 i haver arrasat l’illa Gran Bahama, on van morir cinc persones. Aquest dimarts es dirigeix cap a les costes de Florida, amb més extensió però menys força.

Els efectes de ‘Dorian’ s’han notat des de fa dies a la costa est dels EUA, on més d’un milió de persones han sigut evacuades. Segons l’últim butlletí del Centre Nacional d’Huracans (NHC), emès a les 11.00 hora local (15.00 GMT), a aquella hora l’ull del cicló es movia cap al nord-oest a unes 2 milles per hora (4 km/h), tot i que s’anticipa que acceleri la seva velocitat de translació cap al nord-oest o nord-nord-oest més tard avui i aquesta nit.

El fenomen meteorològic va arribar a generar vents de més de 375 km/h, ara està en 175 km/h, segons va avançar el Centre Nacional d’Huracans dels EUA, que espera que mantingui aquesta intensitat almenys les pròximes 48 hores.  Actualment es desplaça molt lentament i el seu centre és a 170 quilòmetres a l’est de Fort Pierce, a Florida. 

Malgrat aquesta pèrdua d’intensitat, l’huracà està ampliant la seva zona de perill, ja que els seus vents huracanats s’estenen fins a 60 milles (95 km) des del centre.

Balanç de danys sense concretar

El balanç de la destrucció a les Bahames no estarà clar fins que la tempesta acabi i els equips de rescat puguin treballar sobre el terreny. La tempesta es mantindrà encara a les illes almenys durant les pròximes 24 hores.

“Som al mig d’una tragèdia històrica en parts del nord de les Bahames”, va afirmar el primer ministre de les Bahames, Hubert Minnis. “El nostre enfocament i obligació és ara la recerca, el rescat i la recuperació”, va assenyalar. 

La guàrdia costanera dels EUA està treballant sobre el terreny a les Abaco i ha rescatat diversos ferits. Els més crítics estan sent traslladats a hospitals a New Providence, l’illa més poblada del país. Unes 13.000 vivendes han sigut destruïdes completament o parcialment. Les comunicacions telefòniques no funcionen.

Diverses cases del barri de Freeport, a Gran Bahama, han sigut engolides per onades d’1,8 metres.  El 60% de la superfície de l’illa de Gran Bahama, al nord-oest de l’arxipèlag de les Bahames, ha quedat sota les aigües.

Està previst que ‘Dorian’ toqui terra a Florida en les pròximes hores, i que els seus vents afectin Geòrgia, Carolina del Sud i del Nord.

Pròxims fenòmens

Però ‘Dorian’ no és l’únic fenomen que l’NHC ha de vigilar a la conca atlàntica, ja que en les últimes hores es va formar la depressió tropical set, situat al golf de Mèxic, a unes 185 milles (329,5 km) a l’est del port mexicà La Pesca i unes 215 milles (345 km) a l’est nord-est de Tampico, també a Mèxic.

El sistema es mou en direcció oest a 7 milles per hora (11 km/h) amb vents màxims sostinguts de 35 milles per hora (55 km/h), segons l’NHC.

A més l’NHC està monitorant una zona de baixa pressió a l’Atlàntic localitzada a uns quants centenars de milles a l’oest de les illes de Cap Verd que es pot convertir en una depressió tropical avui mateix, mentre es mou en direcció nord-oest.

Notícies relacionades

La probabilitat de formació d’un cicló és del 90% en les pròximes 48 hores. Per si fos poc, hi ha un 40% de probabilitats que un sistema de baixa pressió que està produint pluges i tempestes elèctriques desorganitzades a diverses milles al sud de les Bermudes arribi a ser una depressió tropical aquest dijous. 

Segons l’últim butlletí de l’NHC, emès a les 11.00 hora local (15.00 GMT), a aquella hora l’ull del cicló es movia cap al nord-oest a unes 2 milles per hora (4 km/h), tot i que s’anticipa que acceleri la seva velocitat de translació cap al nord-oest o nord-nord-oest més tard avui i aquesta nit.

Temes:

Huracans