LA CONTROVÈRSIA

¿Què significa suspendre el Parlament?

La polèmica mesura, denominada 'pròrroga' en l'argot oficial, col·loca la reina Elisabet II a l'ull de l'huracà, ja que la decisió la pren la monarca en última instància

FILE PHOTO  A man holds an anti-Brexit banner on Westminster Bridge  in central London  Britain  July 13  2018  REUTERS Yves Herman File Photo

FILE PHOTO A man holds an anti-Brexit banner on Westminster Bridge in central London Britain July 13 2018 REUTERS Yves Herman File Photo / Yves Herman (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

En l’argot oficial britànic, la suspensió del Parlament es denomina ‘pròrroga’. Durant aquell període de temps, ni se celebren debats parlamentaris ni tampoc es duen a terme votacions. Això sí, a diferència de la dissolució, els diputats i els ministres es mantenen en el càrrec.

¿Pot un primer ministre forçar el tancament del Parlament?

En teoria . Els diputats no voten sobre la pròrroga, ja que es tracta d’una atribució del rei o la reina, a suggeriment del primer ministre.

Per tant, un primer ministre que pretén obligar a aplicar un 'brexit' sense acord podria, en teoria, sol·licitar a la reina que tanqui el Parlament per reduir la influència dels diputats. Si el Parlament no està duent a terme sessions, els legisladors no poden, en cap cas, bloquejar un ‘brexit’ sense acord, incloent en l’ordre del dia de la cambra de Westminster, per exemple, una moció de censura a Boris Johnson

¿Seria una mesura polèmica?

Sí, perquè col·locaria la reina Elisabet II al bell mig de la controvèrsia. En un sistema en el qual la monarquia no deté cap poder, qualsevol sol·licitud del cap de l’Executiu és directa, i s’assumeix sense objeccions. De fet, en l’últim segle, s’ha tractat únicament d’una formalitat, segons els arxius.

En l’actual clima de confrontació política al Regne Unit, la decisió, fos quina fos, irritaria els partidaris de la separació o els simpatitzants de la UE.  Els primers creuen que la suspensió és necessària per fer respectar el resultat del referèndum del 2016, en què els votants britànics van recolzar la separació. Els segons, en canvi, afirmen que la mesura minvaria la democràcia al reduir el poder dels parlamentaris.

¿La suspensió es pot frenar?

Notícies relacionades

Sir John Major, l’exprimer ministre conservador europeista, creu que la reina no té més opció que acceptar el tancament parlamentari si així l’hi sol·licita el seu primer ministre. El contrari crearia una gran controvèrsia constitucional. En canvi, sempre segons la seva opinió, el suggeriment del primer ministre "sí que es podria portar als tribunals", una possibilitat per a la qual s’arriba a oferir com a voluntari. "Estic disposat a això per evitar que el Parlament sigui ignorat", ha declarat a la BBC.