CIMERA DEL G7 A BIARRITZ

Trump anuncia que la Xina vol reprendre les negociacions de l'acord comercial

El president dels EUA assegura que Macron el va consultar sobre la invitació al ministre iranià d'Exteriors

zentauroepp49571101 u s  president donald trump speaks as he meets egypt s presi190826093102

zentauroepp49571101 u s president donald trump speaks as he meets egypt s presi190826093102 / CARLOS BARRIA

2
Es llegeix en minuts
Reuters

El president dels EUA, Donald Trump, ha anunciat que el seu Govern ha rebut una comunicació per part de la Xina en què expressa el seu desig de reprendre les negociacions d’un acord comercial. "La Xina va trucar la passada nit als nostres responsable comercials i van demanar tornar a la taula... És un esdeveniment molt positiu per a tothom", ha remarcat Trump.  El dirigent també s’ha referit a l’Iran i ha assegurat que Emmanuel Macron el va consultar sobre la invitació al ministre d’Exteriors iranià a la cimera del G7.

En una compareixença aquest dilluns davant de la premsa a Biarritz, Trump ha expressat el seu "gran respecte" pel president xinès, Xi Jinping, per fer aquest pas i assenyalar que "volen un acord" que posi fi a la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, que dura ja any i mig. Passos com aquest mostren "per què Xi és un gran líder", ja que "comprèn com funcionen les coses", ha dit Trump.

En un to molt positiu, el dirigent nord-americà ha recalcat que començaran "molt aviat" les converses amb Pequín i "veurem què passa", però ha apuntat que "ells volen aconseguir un acord", una cosa que considera "molt important".

Aquest anunci arriba després que divendres passat Donald Trump escalés la guerra comercial amb la Xina com a resposta a l’anunci de Pequín de nous aranzels de represàlia contra els Estats Units. Aquell dia, Trump va anunciar que augmentaria dues rondes d’aranzels anunciades prèviament i que encara no han entrat en vigor, i a més va avançar que podria invocar la Llei d’Emergència Nacional per ordenar a les empreses nord-americanes que operen a la Xina que abandonin les seves activitats en aquest país. 

És aviat per reunir-se amb l’Iran

D’altra banda, Trump ha tret ferro al gest d’Emmanuel Macron de convidar per sorpresa el ministre d’Exteriors de l’Iran, Mohammad Javad Zarif, a la cimera del G7 a Biarritz i ha assegurat que no el va sorprendre aquesta invitació malgrat que, segons fonts de la cimera, la iniciativa del president francès va desfermar la fúria del nord-americà, que va amenaçar d’apujar els aranzels al vi francès. 

Notícies relacionades

El president nord-americà ha assegurat que Macron el va consultar sobre la invitació al ministre iranià d’Exteriors. Preguntat sobre si considerava que Macron li havia faltat al respecte per haver convidat Zarif, que es va reunir només amb el president i el ministre francès d’Exteriors, Jean-Yves Le Drian, al marge del G7, Trump ha sigut clar: "Macron em va demanar la meva aprovació. No ho considero en absolut una falta de respecte. Li vaig dir que si volia fer-ho, endavant, que no feia falta que demanés la meva aprovació". Ha afegit que "estava al corrent del que feia" el president francès, amb qui té "una gran relació".

Trump ha assenyalat que ell no va voler reunir-se amb Zarif perquè considera que és massa aviat per a una trobada així. El cap de la Casa Blanca ha afirmat que vol un Iran fort i que la seva intenció no és un canvi de règim a Teheran. Ha dit que l’Iran "és un país especial", amb un "gran potencial", però que "ha d’abandonar el terrorisme".