CIMERA DEL G-7

Macron l'encerta al convidar l'Iran a Biarritz

El ministre iranià d'Exteriors es reuneix amb el president francès i el seu homòleg gal en ple debat del G-7 sobre el programa nuclear

zentauroepp49289706 tehran  iran  islamic republic of    10 06 2019    file    i190801132654

zentauroepp49289706 tehran iran islamic republic of 10 06 2019 file i190801132654 / ABEDIN TAHERKENAREH

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Ha sigut la sorpresa de la cimera del G-7 que reuneix a Biarritz fins aquest dilluns les grans potències occidentals. La inesperada arribada del ministre iranià d’Afers Exteriors, Mohamed Javad Zarif, a la localitat costanera francesa suposa un èxit diplomàtic per a Emmanuel Macron, que fa mesos que intenta desbloquejar el dossier del programa nuclear iranià.

L’alerta va saltar quan el web FlighRadar24.com va detectar l’aterratge d’un avió oficial iranià a l’aeroport de Biarritz poc abans de les 14 hores.  El web precisava que aquest mateix aparell, un Airbus 1321, havia estat els últims dies per diverses capitals europees, entre les quals Oslo, Hèlsinki, Estocolm i París.

Poc després l’Elisi confirmava la presència de Zarif, que no va participar a la cimera, sinó en una trobada bilateral amb el seu homòleg francès, Jean Yves Le Drian, a qui després es va sumar el mateix Macron i el seu ministre d’Economia, Bruno Le Maire.

“El camí és difícil, però val la pena intentar-ho”, ha tuitejat Zarif al costat d’una foto de la reunió. No estava previst cap contacte amb la delegació nord-americana, segons fonts diplomàtiques franceses, i el cap de la diplomàcia iraniana va abandonar Biarritz a l’acabar la trobada.

El president dels EUA, Donald Trump, estava al corrent de l’arribada de Zarif perquè el mateix Macron va abordar el tema durant el dinar que tots dos van celebrar aquest dissabte ‘tête à tête’. La presidència francesa ha precisat que el ministre iranià va ser convidat de comú acord amb els Estats Units i que les discussions d’aquest diumenge han sigut “positives i continuaran”.

Retirada unilateral

Els Estats Units es van retirar unilateralment el 2018 de l’acord nuclear firmat tres anys abans per l’Iran, Rússia, la Xina, França, el Regne Unit i Alemanya després d’anys de difícil negociació. L’acord nuclear va ser un dels èxits diplomàtics més grans de Barack Obama, però el seu successor a la Casa Blanca no el considerava equilibrat.

Al retirar-se i reintroduir les dures sancions que escanyen a l’economia del país prohibint-li la venda de petroli, Trump va obrir la caixa dels trons. Teheran ha començat a desvincular-se dels compromisos adquirits i ha iniciat el procésd’enriquiment d’urani en nivells superiors als permesos.

Washington insisteix que l’acord s’ha de renegociar per incloure la qüestió dels míssils balístics i la política exterior de l’Iran, país clau per garantirl’estabilitat regional al polvorí del Pròxim Orient. França i la majoria dels països signants creuen que l’acord es pot completar, però els Estats Units el volen esborrar de cop i pressionar Teheran per redactar un nou text.

Sense mandat formal

El que intenta Macron, que divendres ja va rebre Zarif a l’Elisi, és l’inici d’un desglaç, una pausa en l’espiral de tensió, crear les condicions per a una desescalada i convèncer l’Iran de tornar a respectar l’acord per després parlar de qüestions regionals i del programa balístic.

“Cap membre del G-7 vol que l’Iran obtingui l’arma nuclear i tots estan profundament compromesos amb l’estabilitat i la pau a la regió, així que no volen fer res que les comprometi”, ha declarat aquest diumenge el president francès.

Macron s’ha vist obligat igualment a aclarir que el G-7 no li ha donat cap mandat formal per negociar amb Teheran, després del petit xivarri que es va muntar al transcendir que se li havia encarregat aquesta comesa.

Mobilització per a l’Amazones

En el resum que va fer sobre el curs de les discussions en la primera jornada de treball de la cimera, Macron va destacar que els membres del G-7 estan a prop de tancar un acord per ajudar “tècnicament i financerament” els països colpejats pelfoc que arrasa la selva amazònica.

També va avançar que ha proposat a Donald Trump un compromís sobre la taxa del 3% que el Parlament francès va acordar aplicar a les empreses tecnològiques nord-americanes, les anomenades GAFA (Google, Amazon, Facebook i Apple).

Notícies relacionades

La iniciativa va desfermar la fúria del polític nord-americà, que va amenaçar d’apujar els aranzels al vi francès. Segons ha explicat Macron, França podria abandonar la idea si s’aplica un impost a totes les multinacionals de manera bilateral, sense esperar l’acord multilateral que s’està negociant a l’OCDE. El tema està doncs en mans dels ministres de Finances dels dos països.

D’altra banda, durant el sopar informal que van celebrar els líders aquest dissabte, es va parlar de l’eventual tornada de Rússia al G-8, de què va ser expulsada el 2014 després de l’annexió de Crimea. Tots estan d’acord en reforçar el diàleg amb Moscou, però veuen prematura que torni.