RECOLZAMENT DELS EUA

Donald Trump i Boris Johnson, una entesa cordial

El president nord-americà promet al 'premier' britànic un gran acord comercial després del 'brexit'

U.S. President Donald Trump and Britain’s Prime Minister Boris Johnson arrive for a bilateral meeting during the G7 summit in Biarritz, France, August 25, 2019. Erin Schaff/Pool via REUTERS

U.S. President Donald Trump and Britain’s Prime Minister Boris Johnson arrive for a bilateral meeting during the G7 summit in Biarritz, France, August 25, 2019. Erin Schaff/Pool via REUTERS / POOL (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Tot ha sigut somriures i abraçades. Entre el primer ministre britànic, Boris Johnson, i el president dels Estats Units, Donald Trump, bufa un aire de complicitat interessada. Els dos han mantingut un esmorzar de treball abans de la primera sessió de treballs de la cimera del G-7 a Biarritz i han anunciat la intenció de firmar un gran acord comercial un cop que el Regne Unit abandoni la Unió Europea.

Johnson s’estrena com a ‘premier’ britànic en una cita internacional a la qual acudeix després de la seva gira per les capitals europees a la recerca de concessions per evitar un ‘brexit’ sense acord el 31 d’octubre, data en què ha deixat clar que Londres abandonarà sí o sí el club comunitari.

El Regne Unit mira més a l’altre costat de l’Atlàntic que cap al Vell Continent, i Trump, que sempre ha mostrat el seu recolzament a l’exministre d’Afers Exteriors de Theresa May, li ha tirat floretes al dir públicament que és “l’home adequat” per culminar el ‘brexit’. 

“Estem treballant en un acord comercial ampli i crec que tirarà endavant ràpidament”, ha declarat Trump davant la premsa. “Tindrem un acord fantàstic una vegada s’aclareixin alguns obstacles que hi ha en el nostre camí”, ha afegit Johnson. Londres sembla situar els obstacles a Brussel·les.

Donald Tusk, president del Consell Europeu, ha sigut molt dur amb el britànic advertint-lo que la UE no col·laborarà amb Londres si el que vol és un ‘brexit’ sense acord. “Espero que el primer ministre Johnson no vulgui formar part de la història amb el pseudònim de Senyor No Acord”, li va etzibar aquest dissabte.

Johnson vol eliminar la clàusula irlandesa –que impedeix la llum verda del Parlament britànic–, dissenyada per evitar una frontera entre les dues Irlandes i preservar els acords de Pau a l’Ulster.  Londres estudia igualment rebaixar la factura que hauria de pagar si no s’arriba a un acord, segons avança la premsa britànica.

Pau comercial

Notícies relacionades

D’altra banda, Trump ha assegurat que cap dels aliats li ha retret l’escalada en la seva guerra comercial amb la Xina, tot i que el britànic ha dit que el Regne Unit era partidari d’una “pau comercial” i del lliure mercat.  El proteccionisme nord-americà no és una bona notícia per a un país que deixarà d'estar en el gran mercat europeu. 

Trump ha negat, malgrat que la realitat ho desmenteix, que la seva política tingui conseqüències negatives en els mercats financers, que van caure després de l’anunci d’imposar més aranzels als productes xinesos.