EXCOLÒNIA BRITÀNICA

L'estraperlo que revolta Hong Kong

Milers de xinesos viatgen cada dia a l'excolònia a la recerca de productes més barats i segurs

zentauroepp49035974 hong kong190718115900

zentauroepp49035974 hong kong190718115900 / Kin Cheung

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Estacióde Sheng Shui, aHong Kong, un matí qualsevol. Del tren baixen desenes de viatgers amb grans maletes, enfilen la sortida en una carrera ordenada i s’escampen pels carrers veïns. Uns van a les botigues i centres comercials, altres a desgavellats magatzems i els últims a trobar camions que obstrueixen sense pudor el trànsit. Tots tornaran ben aviat a l’interior deixant enrere cartrons, plàstics i altres embalatges als carrers i la desesperació en els veïns.

Les massives protestes recents –que van aconseguir parar la llei que hagués permès l’extradició a la Xina continental– no han afectat en res la vigència del comerç paral·lel. El nostre estraperlo. Milers de xinesos de l’interior travessen cada dia la frontera des de la megalòpolis Shenzhen fins a les primeres parades a terra hongkonguès. La llista de la compra és llarga: cosmètics, perfums, medecines, bolquers, telèfons, xocolates... La falta d’impostos  permetrà treure’ls un bon rendiment a l’altre costat. També són millors i més segurs. Sembla el negoci perfecte que satisfà la demanda amb l’oferta i estimula l’economia d’una anodina ciutat dormitori. Però el comerç paral·lel ha aixecat en armesSheng Shuipel violent canvi de fisonomia urbana i és vist des deHong Kongcom l’epítom de la creixent i calamitosa influència continental.

ASheng Shuirecorden com va començar tot. L’epidèmia de la síndrome respiratòria aguda (SARS, per les seves sigles en anglès) havia colpejatHong Kongila Xinava estimular el turisme des de l’interior el 2003 permetent l’entrada i sortida sense limitacions. I el 2008 va arribar l’escàndol de la llet en pols contaminada amb melamina. Va matar sis nens i va emmalaltir-ne desenes de milers, va esquitxar tot el sector lacti, va sumir al país en la psicosi i va portar el segell ‘Made in China’ al fang.

Llet en pols

Hong Kongva ser convertit en el rebost segur del país a costa de desproveir els locals. La llet en pols exemplifica el quadro. Més d’una dècada després continua sent el producte més demandat a l’excolònia perquè la quota imposada d’1,8 quilos per viatger només va aconseguir estimular l’aparició de màfies organitzades amb mètodes del narcotràfic. L’escassa hora que necessita el tren per cobrir el trajecte permet diversos viatges diaris.

El plec de càrrecs és extens. Els veïns culpen el comerç paral·lel de disparar els preus de la vivenda, de cobrir els seus carrers d’escombraries, de bloquejar el trànsit i d’arrasar amb els negocis que cobrien les seves necessitats diàries. És difícil trobar una fruiteria entre tantes perfumeries, farmàcies, joieries i oficines de canvi de divises... El 2013 hi havia 142 botigues dedicades alcomerç paral·leli l’any passat van arribar a les 462. El 87% dels enquestats per una organització local certificava que el comerç paral·lel afectava seriosament la seva vida diària.

Bona part del negoci eludeix les botigues i recorre acamions gransque descarreguen els seus palets als carrerons posteriors de l’estació. Els portadors esperen en fila, s’identifiquen i s’aprovisionen. El periodista occidental pateix la mateixa hostilitat dels assumptes sensibles a l’interior.

Legislació

Les autoritats dePequíniHong Konghan legislat per embridar el fenomen. Han imposat dimensions màximes a les maletes, retirat el visat multientrada per un altre que només permet una visita setmanal i instal·lat càmeres de reconeixement facial a la frontera. Però l’oposició denuncia les inspeccions laxes i les llacunes informàtiques en el sistema de visats. No hi ha tanca prou alta per separar els xinesos d’un bon negoci.

Notícies relacionades

Sheung Shui,Yuen Long,Tuen Mun,Xa Tini altres localitats del cinturó fronterer han encadenat manifestacions en els últims anys i s’han erigit en un focus de localisme davant la influència del continent. Les últimes protestes van arribar fa unes setmanes en el marc dels dos mesos més convulsos que es recorden a l’excolònia. Els joves es van encarar amb els compatriotes de l’interior, van cridar proclames com “Sheng Shui és casa meva, no el teu supermercat” i els van comminar a marxar abans de les ja litúrgiques pallisses amb la policia.

ElGovern hongkonguèsva contestar el mateix dia les acusacions de passotisme publicant el balanç dels últims 18 mesos: 126 xinesos de l’interior arrestats per superar les visites legals, 9.000 casos detectats de contraban i mercaderies decomissades per valor de 75 milions de dòlars. Aquestes xifres no apaivaguen la ira que genera la visió diària de centenars de viatgers baixant del tren amb maletes. Els joves van deixar una pancarta a l’estació: “A Shenzhen teniu Watson’s (una cèlebre cadena de botigues), no necessiteu venir a Hong Kong”.

Temes:

Xina Hong Kong