CONTROVÈRSIA A L'ILLA

La cap de l'Executiu de Hong Kong anuncia la mort de la llei d'extradició

Els manifestants rebutgen el pla de Carrie Lam i anuncien noves mobilitzacions

dd23be6b-57bd-4981-8f67-28228dc7d4f1-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

La llei d’extradició "està morta". La cap executiva de Hong Kong, Carrie Lam, ha tornat a descartar que el projecte que ha catalitzat les protestes massives a l’excolònia torni a tramitar-se. Tampoc han satisfet les seves últimes declaracions a l’oposició, que rebutja tot el que no sigui una retirada definitiva. L’assumpte s’ha reduït ja a un infantiloide i irrellevant debat semàntic.

Lam ja havia aclarit fa dues setmanes que aquest projecte s’extingiria amb el final de la legislatura l’any que ve. Les manifestacions i els enfrontaments s’havien encadenat a l’excolònia i el clima social, va raonar, impossibilitava el seu tràmit. Aquest dimarts ha introduït un matís temporal: la llei “no morirà”, sinó que ja “és morta”. La norma es troba en un estat tècnic de “suspensió temporal”, però importa poc: és segur que el govern no s’atrevirà a reintroduir un projecte que va treure dos milions de hongkonguesos al carrer.

I el conflicte s’ha estancat per la tossuderia de les dues parts: la del govern per no pronunciar la fórmula “retirada definitiva” i la dels joves per reclamar-los-la quan tots saben que la llei no sortirà mai del calaix.  

Expiració automàtica

Lam va abundar en la idea abans de reunir-se amb els seus assessors. “L’hem suspès i ja no està al calendari. Reiterem que quan l’actual legislatura finalitzi, el juliol de l’any que ve, expirarà de manera automàtica. El que dic avui no és gaire diferent del que ja vaig dir, però potser la gent necessitava sentir una resposta més clara. La llei ha mort. Així que la gent no s’ha de preocupar que es reprenguin les discussions sobre la llei en l’actual legislatura”. Era previsible que no acontentés l’oposició. El Front Civil de Drets Humans, que ha convocat les protestes de l’últim mes, li ha demanat que “no enganyi amb les paraules”.

Lam també ha demanat disculpes per la seva responsabilitat en l’agitació que assola l’illa. “Entenc completament que les respostes d’aquest govern no han satisfet els desitjos del poble, especialment dels joves”, ha reiterat. Lam, que va encadenar tres disculpes en quatre dies, ha perseverat en el to conciliatori amb els seus crítics.

Ha acceptat les reunions públiques que li exigien els representants dels joves i ha reiterat que el seu Govern no va definir com a “disturbis” aquells enfrontaments de carrer que ho serien sens dubte en qualsevol altre lloc del món. Però ha rebutjat la constitució d’una comissió independent per examinar el que els joves defineixen com a brutalitat policial. Aquestes investigacions, ha afirmat Lam, seran a nivell intern i totes les parts podran aportar les seves al·legacions.

Mobilitzacions

A l’illa hi ha hagut cinc manifestacions l’últim mes i mig per aquest projecte de llei que, segons els seus crítics, hauria permès que els hongkonguesos fossin enviats a la tèrbola justícia del continent. La més multitudinària va comptar amb dos milions d’assistents, mentre que la de diumenge amb prou feines va superar els 200.000, sempre segons els organitzadors.

Notícies relacionades

L’ensorrament de l’assistència podria deure’s al cansament per un extenuant calendari de mobilitzacions o a les reticències per ajuntar-se amb els mateixos que van saquejar recentment el Parlament. La societat hongkonguesa és tan gelosa dels drets i llibertats heretats dels britànics com de l’estabilitat i harmonia social que necessita l’illa per continuar atraient les inversions internacionals.

EndFragment

Temes:

Xina Hong Kong