REGNE UNIT

Els laboristes presenten aquest dimecres una moció per evitar el 'brexit' sense acord.

Compten amb el recolzament de la resta de partits de l'oposició i d'europeistes 'tories'.

Si s'aprova, prendrien el control del parlament el 25 de juny per presentar la llei

zentauroepp48354667 london  england   may 27   editor s note  alternative crop o190603154736

zentauroepp48354667 london england may 27 editor s note alternative crop o190603154736 / Peter Summers

1
Es llegeix en minuts
Alfons Saladrigas

El Partit Laborista presentarà aquest dimecres una moció per poder prendre el control del Parlament el pròxim 25 de juny i iniciar la tramitació d’una llei que impedeixi al nou primer ministre firmar una sortida sense acord de la Unió Europa (UE).

La moció compta amb el recolzament de nacionalistes escocesos i gal·lesos, verds, liberaldemòcrates i també d’Oliver Letwin, el diputat conservador que lidera els europeistes del seu partit. Amb els vots dels partits de l’oposició no seria suficient per aprovar la moció. Farien falta els vots dels europeistes ‘tories’.

En cas d’aprovar la moció, els diputats prendrien de nou el control del Parlament el 25 de juny, com ja va passar en els vots de plans alternatius del ‘brexit’ al març, per presentar l’esborrany de llei. L’objectiu és evitar que el nou líder conservador i primer ministre trenqui la relació amb Brussel·les.

Reunió tensa

Notícies relacionades

Alguns dels candidats de les primàries ‘tories’ com Boris Johnson, Andrea Leadsom, Esther McVey i Dominic Raab han promès treure el país de la UE el 31 d’octubre amb acord o sense. Raab i McVey fins i tot volen tancar el Parlament per evitar que bloquegi la sortida, cosa que l’advocat general del govern, Geoffrey Cox, ha dit que seria “inconstitucional i inacceptable, però legal”.

Aquesta iniciativa dels laboristes es produeix després de la tensa reunió de Jeremy Corbyn amb el seu grup parlamentari dilluns a la nit, en la qual li retreure la seva indefinició amb el ‘brexit’, la investigació del regulador de drets humans britànic pels casos d’antisemitisme al partit i les denúncies per abusos sexuals.