La crisi veneçolana

Intrigues i cants de lleialtat dels militars veneçolans

Els EUA reconeixen que ara per ara no ha pogut trencar el front castrense, però la unitat interna no sembla ser tan monolítica com la pinta el Govern del president Maduro

zentauroepp48001656 in this photo released by miraflores press office  venezuela190506193756

zentauroepp48001656 in this photo released by miraflores press office venezuela190506193756 / Jhonn Zerpa

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, ha admès que el diputat Juan Guaidó no compta encara amb prou suport dins de la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB). El propòsit de trencar-la i accelerar la sortida de Nicolás Maduro ha d’esperar. “No ho hem aconseguit”. La cúpula militar veneçolana exalta de manera recurrent una unitat que qualifica de monolítica. 

Vladimir Padrino López, a qui els EUA assenyalen com un conspirador contra Maduro penedit, va aparèixer en una publicitat convocant els joves a allistar-se en una institució “hereva dels nostres llibertadors, refundada pel nostre comandant Chávez”. Més enllà dels repetits cants a la lleialtat, l’estructura castrense passa discussions internes que la cultura del rumor propaga moltes vegades en clau d’intriga.

Si alguna cosa ha evidenciat la feble protecció de Maduro dins del seu cercle més pròxim, és la situació del general Manuel Ricardo Cristopher Figuera, ni més ni menys que l’exdirector de la policia política (Sebin). Figuera va perdre el càrrec després que Leopoldo López burlés l’arrest domiciliari amb ajuda d’un sector del servei d’intel·ligència i aparegués als voltants de la base aèria de La Carlota cridant a l’alçament dels uniformats. 

La trama està lluny d’aclarir-se. Figuera considera que Maduro està “manipulat per diversos grups que li menteixen”. L’exdirector del Sebin va dir haver-li proposat dissenyar un nou consell electoral i convocar unes eleccions que permetin encarrilar el conflicte pel vot.  Els que envolten el “president obrer” va assegurar que “formen part d’una cooperativa, una societat de còmplices”. Figuera va dir que està disposat a sotmetre’s a la justícia si li garanteixen un procés just.

Jerarques del madurisme

Rafael Ramírez, l’expresident de l’estatal petroliera PDVSA en l’era de Chávez, considera que el cas “sembra un gran dubte respecte a la situació en el si de l’Exèrcit”. Enfrontat amb Maduro des de fa anys, Ramírez va dir que l’excap de la policia política és “un home honorable” que ha sigut portat “a una posició insostenible d’acord amb els seus principis”.

Notícies relacionades

Ramírez opina que les informacions sobre la presumpta implicació de jerarques del madurisme en l’intent d’alçament llança altres interrogants respecte al cercle de poder que l’envolta, sobretot, “en l’àmbit civil”. Figuera i Ramírez apunten contra el president de l’Assemblea Constituent, l’excapità Diosdado Cabello, i Maikel Moreno, el president del Tribunal Suprem de Justícia, entre d’altres. Ells, va afirmar l’ex-Sebin, “fan veure a Maduro que el protegeixen”.

 Una altra de les ‘usinas’ conspiradores obliga els analistes a seguir de prop els futurs moviments de l’exgeneral Hugo Carvajal, l’excap de la contraintel·ligència, detingut a Madrid i disputat per la CIA i la DEA en procés d’extradició als EUA. Carvajal recolza Guaidó. Tot això, assenyalen alguns coneixedors, s’assembla molt a la història de traïcions i travetes que s’explica en la sèrie 'Joc de trons’. El mateix Cabello es va donar el luxe de citar una frase memorable, de l’heroïna Arya Stark. Quan tot semblava perdut, la vencedora de l’Exèrcit de la Nit va sentenciar “not today”. Cabello l’hi va dirigir a Donald Trump. ¿Què va voler dir amb “¿avui no, Trump?”, es preguntaven els suspicaços. “¿Demà potser?”.