CANVI EN EL TRON DEL CRISANTEM

El Japó jubila el seu emperador, Akihito

Akihito abdica aquest dimarts i cedeix el relleu al seu fill, Naruhito, en un discurs de 10 minuts

Per poder retirar-se, el Parlament va haver d'elaborar una llei per establir la figura de l'emperador emèrit

f5122ba1-e875-4430-a63c-530fe38dedc8-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

L’emperador Akihito es retira aquest dimarts als 85 anys després de tres dècades d’irreprotxable servei al seu país, a la reialesa i a la pau. El rellevarà el seu primogènit,Naruhito, l’imminent emperador número 126 de la dinastia imperial més antiga del món. D’Akihito es recordarà la seva tenacitat per cicatritzar les ferides causades per l’imperialisme japonès, per humanitzar el tron del Crisantem i per la seva renúncia en vida.

L’emperador ha superat un càncer, una pneumònia i problemes cardíacs. Fa dos anys va demanar el plebeu dret a lajubilacióper la incompatibilitat dels rigors de l’agenda oficial amb la seva declinant salut. No escassegen els seus avantpassats que van canviar el tron per un monestir budista quan la seva vida agostejava, però la història moderna exigia que marxessin amb el seu últim alè. La sevaabdicacióés la primera en dos segles i ha revoltat intel·lectuals nacionalistes i altres guardians de les essències, que temen un debilitament de la institució a llarg termini. La possibilitat ni tan sols estava contemplada per la llei i el Parlament en va haver d’elaborar una que regulés la figura de l’emperador emèrit. És més que probable que Akihito pretengués evitar aquell circ mediàtic de rumors i especulacions que va acompanyar els últims mesos de vida del seu pare,Hirohito. Ha sigut l’última victòria sobre els tradicionalistes del primer emperador japonès que es va casar amb una plebea i que ha imposat la seva incineració davant l’acostumat enterrament.

Discurs de 10 minuts

La seva abdicació consistirà en un discurs a la nació a penes de deu minuts abans d’acomiadar-se de la Guàrdia Imperial, el personal de palau i assistents personals. Dimecres entregarà a Naruhito les pertinences associades al càrrec com ara l’espasa  i les joies imperials. Després disfrutarà del descans que recomana la seva edat. “Sa Majestat està completant els seus deures amb tota la seva força fins a l’últim dia del seu regnat”, va aclarir ahir la Casa Reial.

El Japó deixarà enrere l’era Hesei (“assolir la pau”, en una traducció aproximada) d’Akihito i entrarà en l’era Reiwa (una cosa semblant a “pau afortunada”) de Naruhito. El ‘gengo’ o nom de l’era que acompanya el regnat d’un emperador va ser revelat setmanes enrere amb la litúrgia que mereix una institució mil·lenària. El nom s’entén com l’oportunitat per a un formateig mental col·lectiu.

Vacances i ‘souvenirs’

Notícies relacionades

La pujada al tron d’un emperador és un esdeveniment que molts japonesos només veuen una vegada en la seva vida i al país es palpa l’electricitat de les cites amb la història. El Govern ha concedit unes vacances de deu dies que atempten contra la cultura de l’esforç nacional i es venen tota mena de productes relacionats amb això, fins i tot unes llaunes “amb aire de l’era Hesei” de record.

L’anomenat “emperador del poble” es va esforçar a honrar la gastada etiqueta. Va exercir amb entusiasme el caràcter humà que van imposar els Estats Units als emperadors després de la derrota de la segona guerra mundial, va expressar les seves opinions mundanes i va reconfortar les víctimes dels desastres naturals. També va oferir les seves exemplars disculpes pels excessos de les guerres justificades en el nom del seu pare en un necessari contrapès a la deriva militarista del primer ministreShinzo Abe. Deixa una institució sòlida i respectada que només està amenaçada per l’escassetat d’hereus homes. La modificació de lallei sàlicaés una tasca de l’era Reiwa.

Temes:

Japó